Ντάισελμπλουμ: Ξεχάστε την Ολλανδία χωρίς ΔΝΤ

Συνέχεια στις δηλώσεις που καθιστούν αναγκαία τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δίνει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έναν μήνα πριν τις ολλανδικές εκλογές, που τονίζει πως σε περίπτωση απόσυρσης της στήριξής του στο ελληνικό πρόγραμμα, η χώρα του δεν πρόκειται να συνεχίσει να το στηρίζει.
Μιλώντας στο ολλανδικό κοινοβούλιο, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup, υπογράμμισε πως «η εμπλοκή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη».

«Η πλειοψηφία στο κοινοβούλιο είναι πολύ σαφής, ότι αν το ΔΝΤ δεν θα λάβει μέρος ή θα αποσυρθεί, τότε η στήριξη στο πρόγραμμα θα χαθεί», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Μόλις την Τρίτη, ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε έκπληκτος από τη σκληρότητα της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα τα πάει καλύτερα από ότι υπονοεί η έκθεση.

Μάλιστα, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ξεπερασμένη την έκθεση του Ταμείου, που έρχεται σε αντίθεση με την πρόσφατη ανάπτυξη που παρουσίασε η Ελλάδα. «Η Ελλάδα έχει επιδείξει τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα οικονομικής ανάκαμψης», είπε ο Ολλανδός υπουργός στο δίκτυο RTLZ.

«Θα ήθελα να είναι το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά πρέπει να είναι ειλικρινείς. Και το ΔΝΤ ζητά μεγάλες θυσίες από την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων περικοπών στον προϋπολογισμό», είπε.

Προσέθεσε μάλιστα ότι αν και έχει γίνει κάποια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, χρειάζεται να γίνουν και άλλα βήματα, ωστόσο υπογράμμισε πως δεν βλέπει δυνατότητα κουρέματος του χρέους, αλλά μόνο το ενδεχόμενο ελάφρυνσης των όρων αποπληρωμής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου