Ο Σόιμπλε υπερ μιας «λογικής» συμφωνίας για το Brexit

To χρηματοοικονομικό κέντρο του Λονδίνου, το γνωστό City, προσφέρει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που ωφελούν την Ευρώπη στο σύνολό της και η ΕΕ θα πρέπει να το αναγνωρίσει αυτό μέσα από μια "λογική" συμφωνία για το Brexit με τη Βρετανία, υποστηρίζει σε συνέντευξή του σε εφημερίδα, αποσπάσματα της οποίας βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Δεν θέλουμε να τιμωρήσουμε τους Βρετανούς για την απόφασή τους», λέει ο Σόιμπλε στη συνέντευξή του που θα δημοσίευσει αύριο Κυριακή η εφημερίδα Tagesspiegel. «Θέλουμε να κρατήσουμε κοντά μας τη Βρετανία».

«Το χρηματοοικονομικό κέντρο του Λονδίνου εξυπηρετεί ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία. Το Λονδίνο προσφέρει μια ποιότητα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που δεν βρίσκονται στην Ευρώπη. Αυτό θα αλλάξει λίγο μετά την αποχώρηση, αλλά πρέπει να βρούμε λογικούς κανόνες εδώ με τη Βρετανία».

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι πρόκειται να ξεκινήσει τις επίσημες συνομιλίες για το «διαζύγιο» με την ΕΕ ως το τέλος Μαρτίου, γεγονός που προκαλεί αβεβαιότητα σε τράπεζες, ασφαλιστές και αγορές για το πως θα μπορούν πλέον να εξυπηρετούν τους πελάτες τους στην υπόλοιπη Ευρώπη. Προς το παρόν χρησιμοποιούν ένα «διαβατήριο της ΕΕ» που τους επιτρέπει να λειτουργούν και στις 28 χώρες-μέλη από μία έδρα στη Βρετανία.

Οι ηγέτες της ΕΕ υποστηρίζουν ότι η πρόσβαση στην ενιαία αγορά μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο ως αντάλλαγμα με την αποδοχή της ελεύθερης διακίνησης πολιτών της ΕΕ και τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου του μπλοκ, όροι με τους οποίους διαφωνούν πολλοί από εκείνους που ψήφισαν υπερ του Brexit.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου