Ο Π. Ιγκλέσιας επανεξελέγη στην ηγεσία του Podemos με συντριπτική πλειοψηφία



Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο ηγέτης του Podemos, της ισπανικής ριζοσπαστικής αριστεράς, επανεξελέγη γενικός γραμματέας του κόμματος, ανακοίνωσε ο οργανωτικός γραμματέας Πάμπλο Ετσενίκε.
Ο Ιγκλέσιας εξελέγη από τα μέλη του κόμματος με ποσοστό άνω του 89% είπε ο Ετσενίκε μιλώντας σε χιλιάδες υποστηρικτές του Podemos που είχαν συγκεντρωθεί στον χώρο του συνεδρίου, στη Μαδρίτη.

Το πρόγραμμα του Ιγκλέσιας, που δίνει έμφαση στην κοινωνική κινητοποίηση, εγκρίθηκε επίσης από το 56% των μελών του κόμματος που ψήφισαν σε αυτήν τη διαδικασία. Αντίθετα, οι θέσεις που πρότεινε ο 33χρονος Ινίγο Ερεχόν, ο "υπ' αριθμόν 2" του Podemos, συγκέντρωσαν ποσοστό 34%.

"Ενότητα, ενότητα, ενότητα" φώναζαν τα μέλη του κόμματος όταν εμφανίστηκαν μαζί τα δύο κορυφαία στελέχη του που τους τελευταίους μήνες διαφωνούσαν για την κατεύθυνση που έπρεπε να ακολουθήσει το Podemos. "Ενότητα και ταπεινότητα μέχρι τη νίκη" απάντησε ο Ιγκλέσιας στο πλήθος και ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του αφού αγκάλιασε προηγουμένως τον Ερεχόν.

Το Podemos ιδρύθηκε το 2014 και σήμερα είναι η τρίτη πολιτική δύναμη στην Ισπανία. Ο συνασπισμός Unidos Podemos ("Ενωμένοι Μπορούμε") που σχημάτισε με την Ενωμένη Αριστερά διαθέτει 71 έδρες στο 350μελές κοινοβούλιο ενώ ελέγχει και μεγάλους δήμους της χώρας. Στο συνέδριο ψήφισαν περισσότερα από 155.000 μέλη του.

Ο 38χρονος Ιγκλέσιας και ο 33χρονος Ερεχόν, καθηγητές πολιτικών επιστημών και οι δύο, πρόβαλαν δύο πολύ διαφορετικά οράματα για το μέλλον του κόμματος. Ο πρώτος παρουσίασε ένα πρόγραμμα "μάχης στο δρόμο", που περιλαμβάει συμμαχίες με τις οργανώσεις των πολιτών που κατάφεραν να βγάλουν εκατομμύρια Ισπανούς στους δρόμους για να διεκδικήσουν περισσότερα δικαιώματα. Ο δεύτερος ζητούσε να "εξευγενιστεί" το προφίλ του κόμματος ώστε "να προκαλεί λιγότερο φόβο" και να προσελκύσει παραδοσιακούς ψηφοφόρους των Σοσιαλιστών.

Οι υποστηρικτές του Ερεχόν και της μικρής "αντικαπιταλιστικής" συνιστώσας ζητούσαν επίσης μεγαλύτερη αποκέντρωση της εξουσίας που θεωρούν ότι είναι υπερβολικά συγκεντρωμένη στα χέρια του Ιγκλέσιας.

"Πιστεύω ότι όλοι τελικά θα αγκαλιάσουν τη νέα ηγεσία" είχε δηλώσει το Σάββατο στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλμπέρτο Γκαβίν, ένας από τους υποψήφιους με το ψηφοδέλτιο του Ιγκλέσιας. "Δεν μπορώ με τίποτα να φανταστώ μια διάσπαση... Θα ήταν αυτοκτονία", πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου