Wikileaks: Η CIA «παρούσα» στην ελληνική κρίση του 2012 μέσω Γαλλίας

Στο στόχαστρο της CIA βρέθηκαν οι γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2012 και ο τότε ρόλος της Γαλλίας στην ελληνική κρίση, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε τα ξημερώματα της Πέμπτης ο ιστότοπος Wikileaks. Κατονομάζονται ως στόχοι το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Εθνικό Μέτωπο και η Ένωση για ένα Λαϊκό Κόμμα, καθώς και ο σημερινός Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο τότε Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, η Μαρίν Λεπέν και οι πρώην προεδρικοί υποψήφιοι, Μαρτίν Ομπρί και Ντομινίκ Στρος Καν.
Σύμφωνα με τα έγγραφα της CIA, η μυστική υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ θεωρούσε πως δεν ήταν εξασφαλισμένη η επανεκλογή του Σαρκοζί, γεγονός που την οδήγησε να εξετάσει διεξοδικά την ελληνική κρίση, και τον αντίκτυπο που θα είχε το 2012 στη Γαλλία και τις γαλλικές τράπεζες. Σημειώνεται, άλλωστε, πως ο τότε Πρόεδρος Σαρκοζί βρισκόταν στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών, παρότι ο ίδιος αυτοαποκαλούνταν ως «Σαρκοζί ο Αμερικάνος».

Η CIA εξέτασε ακόμη τη δυναμική των αντιπάλων του στις προεδρικές εκλογές του 2012, στο επίπεδο της επιρροής και των πολιτικών αποφάσεων που θα μπορούσαν να λάβουν, διασυνδέσεις με εταιρείες και άλλες κυβερνήσεις, την άποψή τους για τις ΗΠΑ, καθώς και τις σχέσεις τους με χώρες όπως η Γερμανία, η Βρετανία, η Λιβύη, το Ισραήλ, η Παλαιστίνη, η Συρία και η Ακτή Ελεφαντοστού, αλλά και πληροφορίες για τα κόμματά τους και τις πηγές χρηματοδότησης τους.

Όπως αναφέρεται παρακάτω, αξίζει να σημειωθεί πως οι έρευνες της CIA κινήθηκαν σε δύο άξονες. «Ποιες πολιτικές θα προωθήσουν για να δώσουν ώθηση στις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Γαλλίας», καθώς και «Ποια η άποψή τους για το γερμανικό μοντέλο εξαγωγικής ανάπτυξης». Σημειώνεται πως οι εντολές προέβλεπαν λεπτομερή καταγραφή για κάθε σύμβαση εξαγωγών ή συμφωνία αξίας περισσότερων από 200 εκατ. δολάρια, για κάθε υποψήφιο.


Στο στόχαστρο η κρίση της Ευρωζώνης και της Ελλάδας


Σύμφωνα με το έγγραφο, το ενδιαφέρον των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών δεν εξαντλείτο απλώς στις θέσεις των πολιτικών δυνάμεων της Γαλλίας για τα παραπάνω. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως η CIA έδινε βαρύτητα στις θέσεις της Γαλλίας για την κρίση του ευρώ, και κατά προέκταση την ελληνική, ενόψει των διπλών εκλογών, τότε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο στόχαστρό τους βρέθηκαν ο ρόλος της Γαλλίας και της Γερμανίας στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης, ο βαθμός στον οποίον η γαλλική κυβέρνηση και οι τράπεζες ήταν εκτεθειμένες σε μια ελληνική χρεοκοπία, καθώς και «συγκεκριμένες προτάσεις και συστάσεις» για την αντιμετώπιση «της κρίσης της ευρωζώνης».

Στις αναφορές της CIA σημειώνεται πως οι συγκεκριμένες παραγγελίες κατασκοπίας ταξινομούνται και περιορίζονται μόνο για χρήση από τις ΗΠΑ, καθώς οι χώρες στις οποίες αναφέρονται χαρακτηρίζονται ως φιλικές για τις ΗΠΑ. Οι παραγγελίες δηλώνουν ότι οι πληροφορίες που συλλέγονται, είναι για «υποστήριξη» των δραστηριοτήτων της CIA, του Οργανισμού Άμυνας Πληροφοριών (DIA) για το τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για το τμήμα Πληροφοριών και Έρευνας.

Το πρόγραμμα παρακολούθησης, όπως αναφέρουν τα έγγραφα, «έτρεξε» για δέκα μήνες, από τις 21 Νοεμβρίου του 2011 έως τις 29 Σεπτεμβρίου του 2012, συμπεριλαμβανομένων του Απριλίου και Μαΐου του 2012, δηλαδή μετά τις γαλλικές εκλογές, και για αρκετούς μήνες μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Διαβάστε το έγγραφο των Wikileaks

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου