Τσίπρας: «Ασύμμετρα» τα αποτελέσματα των πολιτικών λιτότητας

Τη διαφωνία του με τη διατύπωση -στο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ- πως η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων, δηλαδή η πολιτική της λιτότητας, αποδίδει καρπούς και φέρνει ανάπτυξη, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για τις εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες της λιτότητας στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ήταν από τους πρώτους που υποστήριξαν την κριτική του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος έθεσε το ζήτημα της αναπτυξιακής προοπτικής. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μετά την παρέμβαση του Α. Τσίπρα συμφωνήθηκε να περιληφθεί στο σχέδιο συμπερασμάτων διατύπωση για την ανάγκη να εφαρμοστούν ειδικές δράσεις για τη μείωση της ανεργίας. Παράλληλα, ο Α. Τσίπρας τόνισε ότι με τους Θεσμούς πρέπει να υπάρξει συμφωνία και σε μέτρα αναπτυξιακής προοπτικής, εκτός από τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με ίδιες πηγές, ο Α. Τσίπρας είπε ότι είναι «μονομερής και αναντίστοιχη με την πραγματικότητα σε πολλά κράτη-μέλη η διατύπωση ότι αποδίδει καρπούς η πολιτική της λιτότητας» και σημείωσε πως «τα αποτελέσματα των πολιτικών λιτότητας είναι ασύμμετρα (θετικά σε κάποιες χώρες, εξαιρετικά αρνητικά στην Ελλάδα και στον Νότο)». Για να τεκμηριώσει αυτή την εκτίμηση αναφέρθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας, λέγοντας ότι τα δύο πρώτα προγράμματα δεν έπιασαν τους στόχους τους και οι θεσμοί έχουν ήδη αναγνωρίσει ότι ήταν λανθασμένα και βασισμένα σε εσφαλμένες παραδοχές.

Σειρά μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν είχαν καταστροφικές επιπτώσεις

Παράλληλα, ανέφερε ότι παρά τη σειρά μεταρρυθμίσεων που πραγματοποίησε η Ελλάδα, οι επιπτώσεις στην κοινωνία ήταν καταστροφικές: Απώλεια 25% του ΑΕΠ, κάτι που μόνο σε πόλεμο θα είχε συμβεί. Αύξηση της ανεργίας από το 7% στο 27%. Υποστήριξε ότι η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη παραμένει αδύναμη και ασύμμετρή, τονίζοντας ότι η ανεργία παραμένει υψηλότερη απ' ό,τι πριν από την κρίση, ενώ η αποκλιμάκωση οφείλεται κυρίως στη μερική απασχόληση. 

Ως «παραπλανητικό» χαρακτήρισε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο «διότι κρύβει τις μεγάλες ανισότητες: Στον Νότο, σαφώς μεγαλύτερη ανεργία από τον μέσο όρο. Ένας στους πέντε στην Ευρώπη είναι άνεργος, οι μισοί από αυτούς είναι μακροχρόνια άνεργοι, και στον Νότο η ανεργία νέων κυμαίνεται μεταξύ 30% και 50%».

Αναπτυξιακή προοπτική η μοναδική επιλογή

Αναφερόμενος στην βιωσιμότητα του ελληνικού προγράμματος, την βιωσιμότητα του χρέους και την οριστική έξοδο από την κρίση υποστήριξε ότι «η αναπτυξιακή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή».

Αναφέρθηκε επιπλέον στο European Fund for Strategic Investments (EFSI), το οποίο αποτελεί σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης, λέγοντας ότι είναι αναγκαίο να επεκταθεί η δράση του. Σε αυτό το πλαίσιο, πρότεινε.
- Να εξεταστούν προτάσεις και μηχανισμοί αντιμετώπισης των επενδυτικών κινδύνων και της αβεβαιότητας σε συγκεκριμένες αγορές.
- Να αναπτυχθούν κατευθυντήριες γραμμές πολιτικής και τεχνική βοήθεια μέσω των ικανοτήτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την αύξηση επενδύσεων, αλλά και της αποτελεσματικότητάς τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου