Φ. Μογκερίνι: Η Τουρκία να αποφύγει κάθε απειλή κατά κράτους-μέλους



«Η ΕΕ, με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις εκφράζει την ανησυχία της και κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλές ή ενέργειες που λειτουργούν βλαπτικά για τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών» αναφέρει η Φ. Μογκερίνι απαντώντας σε ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη, αναφορικά με τις προκλήσεις του Τούρκου Προέδρου Τ. Ερντογάν.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει επανειλημμένα επαναλάβει πως «η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί κατηγορηματικά για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και για την ειρηνική επίλυση των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, εφόσον χρειάζεται, στο Διεθνές Δικαστήριο», αναφέρει επίσης η Επίτροπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ.

Στην ερώτησή του προς τη Κομισιόν, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημ. Παπαδημούλης, επικαλούμενος τις επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου καθώς και το άρθρο 16 της συνθήκης της Λωζάνης το οποίο αφορά «την παραίτηση της Τουρκίας από πάσης φύσης δικαιώματα και επιδιώξεις σε εδάφη που βρίσκονται πέραν των συμφωνηθέντων», ζητάει από την Κομισιόν να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν καθώς και να αξιολογήσει της οξύτητα της κατάστασης αναφορικά με την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Την ίδια στιγμή ζήτησε από την Κομισιόν να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που να μπορούν να αντιμετωπίσουν την τουρκική επεκτατικότητα, με γνώμονα την ειρηνική συνύπαρξη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης άλλα και ευρύτερα στην Μέση Ανατολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου