Μεγάλη η καταστροφή από την πυρκαγιά στο τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο (βίντεο)

Φωτογραφία από radioevros.gr
Σε εξέλιξη είναι από τις 3.00 τα ξημερώματα η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στο τέμενος Βαγιαζήτ στο κέντρο του Διδυμοτείχου.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πυρκαγιά φαίνεται να προκλήθηκε από σπίθα οξυγονοκόλλησης κατά τη διάρκεια των εργασιών αναστήλωσης του τεμένους που πραγματοποιούνται με χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού και επρόκειτο να ολοκληρωθούν εντός του έτους.

Οπως αναφέρει το radioevros.gr πρόκειται για τρομερή καταστροφή καθώς έχει καταρρεύσει η οροφή του Τεμένους αλλά και το μεταλλικό σκέπαστρο που είχε τοποθετηθεί το καλοκαίρι. Στο σημείο ενεργούν πολύ μεγάλες δυνάμεις της πυροσβεστικής με πάνω από 7 πυροσβεστικά οχήματα ενώ αναμένεται να συνδράμουν και οχήματα της πυροσβεστικής Αλεξανδρούπολης. Οι ζημιές μέχρι στιγμής δείχνουν να είναι εκτεταμένες καθώς δεν υπάρχει μέχρι αυτή την ώρα δυνατότητα κατάσβεσης της πυρκαγιάς από ψηλά ενώ η έντονη παρουσία ξύλου στο εσωτερικό του Τεμένους τροφοδοτεί συνεχώς τη φωτιά.

Στο Διδυμότειχο αναμένεται να μεταβεί η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, προκειμένου να επιθεωρήσει τις ζημιές από την πυρκαγιά.

Το Τέμενος Βαγιαζήτ που έχει κτιστεί κατά τον 14ο αιώνα έχει τεράστια πολιτισμική αξία, θεωρείται το σημαντικότερο οθωμανικό μνημείο επί ευρωπαϊκού εδάφους και το μεγαλύτερο των Βαλκανίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου