«Παράταση» παραμονής και σύγκλιση από τις συζητήσεις της Τρίτης

Με αισιοδοξία για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας έως τις 20 Μαρτίου συνεχίστηκαν και την Τρίτη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και των επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών. Παραμένουν στην Αθήνα και την Τετάρτη, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, έχει «κλείσει» το δημοσιονομικό κομμάτι με υποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Το staff level agreement (συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο) θα έχει συμφωνηθεί έως τις 20 Μαρτίου» δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, για τις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει «κλείσει» το δημοσιονομικό κομμάτι και το ΔΝΤ έχει αποδεχθεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2018. Πρόσθεσε δε ότι οι συζητήσεις αφορούν τώρα στα μέτρα- αντίμετρα και στα εργασιακά (σ.σ. το staff level agreement δεν αναμένεται να συμπεριλαμβάνει τα μέτρα -αντίμετρα για το 2019).

Σχετικά με τη διαδικασία, ο κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε πως είναι πιθανόν να παραμείνουν και την Τετάρτη στην Αθήνα τα κλιμάκια των θεσμών. Το ζήτημα αυτό συνεχίζουν να συζητούν το βράδυ της Τρίτης, μετά από ένα διάλειμμα μιας ώρας, για να επικοινωνήσουν οι επικεφαλής των κλιμακίων με τους προϊσταμένους τους στο εξωτερικό.

Νωρίτερα, δια στόματος της εκπροσώπου του Πιέρ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιντχαρτ, παρέμεινε ανοικτό το ενδεχόμενο να παραμείνουν στην Αθήνα τα κλιμάκια των δανειστών, παρά τις πληροφορίες που τους ήθελαν να αποχωρούν την Τρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αιτία για την παράταση φέρεται να είναι η σύγκλιση που διαπιστώθηκε στη συνάντηση των δανειστών με την ελληνική πλευρά τη Δευτέρα σε αρκετά μέτωπα όπως το φορολογικό και το ασφαλιστικό, παρόλο που ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία επί των αριθμών.

«Υπήρξε κάποια πρόοδος χθες και επομένως [τα κλιμάκια] θα προσπαθήσουν να το πάνε όσο περισσότερο γίνεται», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πηγή που πρόσκειται στους δανειστές.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε με νόημα πως η Κομισιόν ποτέ δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων για την ημερομηνία αναχώρησης των κλιμακίων από την Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου