Ρώμη: Κινητοποιήσεις για όλα τα γούστα - Διαδήλωσε και ο Βαρουφάκης

Ρώμη: Κινητοποιήσεις για όλα τα γούστα - Διαδήλωσε και ο Βαρουφάκης
Χιλιάδες άνθρωποι - ιταλοί και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες - κατέκλυσαν το Σάββατο την Αιώνια Πόλη, προκειμένου να συμμετέχουν σε μία από τις τουλάχιστον έξι διαφορετικές κινητοποιήσεις, που έχουν προγραμματιστεί στο περιθώριο της υπογραφής της Διακήρυξης της Ρώμης, 60 χρόνια μετά την ίδρυση της ΕΕ
Φεντεραλιστές, εθνικιστές, λαϊκιστές, ενωτικοί και αναρχικοί, τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι στο σύνολο, υπολογίζεται ότι συμμετείχαν ή συμμετέχουν σε κάποια από τις κινητοποιήσεις: Υπέρ της Ευρώπης, υπέρ μιας άλλης Ευρώπης ή εναντίον της Ευρώπης. Υπό τον φόβο επεισοδίων, οι αρχές ανέπτυξαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Πάνω από 5.000 αστυνομικοί και στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν κινητοποιηθεί για την περίσταση.Τουλάχιστον 3 λεωφορεία που μετέφεραν διαδηλωτές από τη βόρεια Ιταλία, οδηγήθηκαν προς τα περίχωρα της Ρώμης, προκειμένου οι επιβάτες τους να υποβληθούν σε έλεγχο ταυτοτήτων και να ερευνηθούν τα οχήματα.
Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους, με κατεύθυνση το Κολοσσαίο, φωνάζοντας υπέρ μιας ένωσης κρατών ελεύθερης από τείχη, από τη λιτότητα και τον ρατσισμό. Οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα συνδικαλιστικών ενώσεων και οργανώσεων, όπως η Greenpeace. Στις κινητοποιήσεις, με δικό του πανό, συμμετείχε και το DiEM25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Reuters
«Βρισκόμαστε εδώ για να ζητήσουμε μια Ευρώπη που δεν θα είναι εκείνη των τραπεζών και της γραφειοκρατίας, αλλά των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των φοιτητών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζιοβάνι Ζανιέρ, 22 ετών, φοιτητής διεθνών σπουδών.

Στο ίδιο σημείο, στο Κολοσσαίο συγκεντρώθηκαν το Σάββατο, τουλάχιστον 5.000 υποστηρικτές μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης. Πολλοί κρατούσαν τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ μεταξύ τους βρίσκονταν και Βρετανοί που τάσσονται κατά του Brexit. Στα πανό τους αναγραφόταν το σύνθημα: «Θα είμαστε πάντα Ευρωπαίοι».

«Είναι η 60η επέτειος μιας συνθήκης που υπογράφθηκε όταν ήμουν σε ηλικία 15 ετών. Είμαι παιδί του πολέμου και αυτό το μεγάλο ευρωπαϊκό κίνημα έγινε το δικό μου πολιτικό ιδεώδες», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η 74χρονη Κατρίν Σαστνέ, συνταξιούχος από το Παρίσι.

«Πιστεύουμε στην Ευρώπη επομένως επιθυμούμε να γίνει ένα σύνολο ενωμένων Κρατών», δήλωσε από την πλευρά του ο Σέρτζιο Ενρίκο, 77 ετών, στέλεχος του Ευρωπαϊκού Φεντεραλιστικού Κινήματος, που ήρθε από τη Βερόνα μαζί με τη σύζυγό του.

Την ίδια στιγμή Ιταλοί πολίτες, υπέρμαχοι της εθνικής κυριαρχίας, συγκεντρώθηκαν σε ένα άλλο σημείο της πόλης, ενώ μια διαδήλωση με το σύνθημα «Euro-stop» πραγματοποιήθηκε στο νότιο τμήμα του ιστορικού κέντρου. Το πρωί, η ιταλική αστυνομία γνωστοποίησε ότι βρήκε στο εσωτερικό φορτηγών ρούχα με κουκούλες, αντιασφυξιογόνες μάσκες, μεταλλικές ράβδους, καπνογόνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου