Crash test της «συμφωνίας» στο EuroWorking Group

Με στόχο το «ξεμπλοκάρισμα» της διαπραγμάτευσης και την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, το EuroWorking Group της Πέμπτης θα κρίνει την «προκαταρκτική συμφωνία» η οποία αναφέρεται βάση των κυβερνητικών διαρροών και τοποθετήσεων. Πληροφορίες για «σπάσιμο» μέτρων και αντίμετρων για μετά τη λήξη του μνημονίου.
Την Τετάρτη, δημοσίευμα του Reuters με ελληνικές πηγές που φέρονται κοντά στη διαπραγμάτευση, υποστήριζε πως έχει επιτευχθεί προκαταρκτική συμφωνία για τις βασικές μεταρρυθμίσεις σε συνταξιοδοτικό, εργασιακά και ενέργεια.

Όπως αναφέρεται, το «θετικό» σενάριο είναι η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας έως το Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα, με τις ενδείξεις ωστόσο να δείχνουν πως η ημερομηνία αυτή πιθανόν να χαθεί.

Σύμφωνα με αντίδραση, εξίσου από κυβερνητική πηγή, μετά τη διαρροή για συμφωνία, όταν θα επιτευχθεί συμφωνία θα ανακοινωθεί επισήμως. Πάντως, το βράδυ της Τετάρτης, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, τόνιζε πως όλα δείχνουν πως άμεσα θα υπάρχει συμφωνία, σημειώνοντας πως «τις επόμενες ημέρες θα την έχουμε και θα την μελετήσουμε».

Τα σενάρια για μέτρα και αντίμετρα 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η συμφωνία έκλεισε με μέτρα περικοπών των συντάξεων στο 1% του ΑΕΠ το 2019, καθώς και μείωση του αφορολόγητου στα 6.000 με εξοικονόμιση ακόμη 1% του ΑΕΠ. Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, τα δημοσιονομικά μέτρα αυτά αναμένεται να «σπάσουν» σε δύο μέρη, με το αφορολόγητο να περιορίζεται σταδιακά στα 5.910 ευρώ μέχρι το 2020. Ομοίως, όπως αναφέρεται, αναμένεται να συμβεί και με τα αντίμετρα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα υποστούν μικρότερη μείωση αποδοχών μέσα στο 2019 λόγω της συρρίκνωσης του αφορολόγητου. Αυτό σημαίνει πως οι ετήσιες απώλειες εισοδήματος για το 2019 θα είναι της τάξεως των 300 ευρώ (ή περίπου 25 ευρώ μηνιαίως δεδομένου ότι θα υπάρξει αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου), ενώ επιπλέον 300 ευρώ θα χαθούν και το 2020. Επιβεβαίωση αυτού του σεναρίου θα σημαίνει και τη μείωση της φορολογικής έκπτωσης στα 1.600 ευρώ για το 2019 (από τα 1.900 ευρώ που θα είναι μέχρι και το 2018) και στα 1.300 ευρώ για το 2020.

Παράλληλα, σε δύο δόσεις αναμένεται να γίνει και η περικοπή του εισοδήματος από συντάξεις, με στόχο να μην γίνουν αισθητές οι απώλειες στο σύνολό τους εντός του 2019.

Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να γίνει και η εφαρμογή των θετικών αντίμετρων. Όπως αναφέρεται, στο τέλος του 2018 θα αποφασιστεί εάν συντρέχουν προϋποθέσεις για την εφαρμογή θετικών μέτρων της τάξης του 1% του ΑΕΠ μέσα στο 2019, ενώ αντίστοιχη απόφαση θα ληφθεί για στο τέλος του 2019 για το επόμενο έτος. Όλα θα κριθούν από το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές την Τετάρτη, στα εργασιακά η συμφωνία αναμένεται να κλείσει αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων στο τέλος του 2018, όταν αναμένεται να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Παράλληλα, η κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει καταφέρει να περιορίσει τις ομαδικές απολύσεις στο 5% αντί για 10%, χωρίς όμως τους περιορισμούς που επιδίωκε να επιτύχει.

Στα ενεργειακά, μετά και τις δημόσιες τοποθετήσεις βουλευτών και υπουργών της κυβέρνησης, η κυβέρνηση φέρεται να αποδέχεται την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων, με το μέλλον των υδροηλεκτρικών μονάδων να μένει να φανεί από την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου