Reuters: Ελλάδα και Πολωνία προβληματίζουν στα «γενέθλια» της ΕΕ

Δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει ότι η αίτηση της Ελλάδας για να συμπεριληφθεί άρθρο υπέρ των εργασιακών δικαιωμάτων στη Διακήρυξη της Ρώμης, χαλάει το κλίμα των «γενεθλίων» της ΕΕ. Δεν ανησυχεί για τη στάση Τσίπρα ο Τουσκ. Ενστάσεις για τη Διακήρυξη και από την Πολωνία.
, η Ελλάδα έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υπογράψει τη Διακήρυξη της Ρώμης, σε περίπτωση που δεν προστεθεί σε αυτή το άρθρο που έχει προτείνει η κυβέρνηση για τα εργατικά δικαιώματα. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι αξιωματούχοι, το αίτημα αυτό συνδέεται με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και τον τομέα των εργασιακών, όπου ακόμα υπάρχει χάσμα με τους δανειστές.

«Δεν θα εκβιαστούμε από την Ελλάδα»

Φαίνεται η Ελλάδα να έχει «κάποιες επιφυλάξεις» για το κείμενο της Διακήρυξης, αν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε πως είναι «κατανοητές οι όποιες ενστάσεις του Τσίπρα, αλλά δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο για την υπογραφή του κειμένου».

Όπως αναφέρει πηγή του πρακτορείου, η ένσταση αυτή της Ελλάδας έχει να κάνει με τη διαμάχη του με το ΔΝΤ για τον τομέα των εργασιακών, αλλά «δεν θα εκβιαστούμε από ένα μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προσπαθεί να συνδέσει ένα ευρωπαϊκό θέμα με κάτι τελείως διαφορετικό».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι ακόμα και αν η Ελλάδα δεν υπογράψει το κείμενο της Διακήρυξης, θα μπορούσε να μπει το όνομα του Ντόναλντ Τουσκ αντί για τις υπογραφές των 27 μελών της ΕΕ, αν και αυτό θα αποτελούσε «ακόμα ένα πισωγύρισμα για την Ένωση».

Ενστάσεις και από την Πολωνία

Η Ελλάδα φαίνεται να μην είναι η μόνη χώρα που εκφράζει ενστάσεις ως προς την υπογραφή του κειμένου της Διακήρυξης για τον εορτασμό των 60 ετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Πολωνία δείχνει να μην είναι ευχαριστημένη και έχει αφήσει να εννοηθεί πως δεν θα υπογράψει τη Διακήρυξη.

Συγκεκριμένα, η Πολωνία τάσσεται κατά της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων που επιθυμούν, ανάμεσα σε άλλους, η Γερμανία η Γαλλία και οι Βρυξέλλες. Οι Πολωνοί φοβούνται ότι θα καταλήξουν στις «τελευταίες ταχύτητες» και βάζουν στο τραπέζι το ζήτημα με την πρωθυπουργό τους να ξεκαθαρίζει ότι «δεν θα αποδεχθούμε τη Διακήρυξη αν δεν δέχεται τα θέματα που απασχολούν την Πολωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου