Βρετανία: Εκλογές στις 8 Ιουνίου ανακοίνωσε η Τερέσα Μέι

Στην αιφνιδιαστική ανακοίνωση πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου προχώρησε η Τερέσα Μέι. Κατά την ανακοίνωσή της, η Βρετανίδα πρωθυπουργός εξήγησε πως προχωράει σε μια τέτοια απόφαση καθώς η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα για να ολοκληρώσει τις διαδικασίας για το Brexit. «Παρών» από Εργατικούς και UKIP, θετική η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην ανακοίνωση πρόωρων εκλογών για τις 8 Ιουνίου προχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης του Πάσχα η Τερέσα Μέι, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο, υπό την πίεση της πλήρους αντίθεσης που εμφανίζουν τα κόμματα στα σχέδια για το Brexit.


Σύμφωνα με την Βρετανίδα πρωθυπουργό, μία τέτοια εξέλιξη είναι απαραίτητη για να επέλθει η σταθερότητα στη Βρετανία, ώστε να πορευθεί στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπενθυμίζεται πως η Μέι, κατά τις προγραμματικές της δηλώσεις όταν διαδέχθηκε τον αποχωρήσαντα Κάμερον, είχε τονίσει πως δεν πρόκειται να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες, δέσμευση που είχε επαναλάβει και τα περασμένα Χριστούγεννα.

Όπως υποστήριξε η ίδια κατά την ανακοίνωση των εκλογών, μόλις πρόσφατα αποφάσισε πως η προσφυγή στις κάλπες είναι απαραίτητη. Πρόσθεσε δε πως η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ είναι αποφασισμένη και «δεν υπάρχει γυρισμός».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέσα Μέι ζήτησε σήμερα την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις 8 Ιουνίου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει το σωστό σχέδιο για να διαπραγματευθεί τους όρους της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ και ότι χρειάζεται πολιτική ενότητα στο Λονδίνο.

«Μόλις προήδρευσα μια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, όπου συμφωνήσαμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προκηρύξει γενικές εκλογές για τις 8 Ιουνίου», ανακοίνωσε νωρίτερα η Μέι έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Η πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα καταθέσει την Τετάρτη τη σχετική νομοθεσία που θα ανοίξει το δρόμο για τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, οι επόμενες εκλογές ήταν προγραμματισμένες για το 2020.
Η απόφαση της πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου πρέπει να επικυρωθεί με πλειοψηφία των δύο τρίτων από το Κοινοβούλιο.

«Για μία Ισχυρότερη Βρετανία»

Στα κυριότερα σημεία της τοποθέτησής της, η Μέι υποστήριξε πως οι εκλογές είναι αυτή τη στιγμή απαραίτητες για να διασφαλιστεί η ισχυρή και σταθερή ηγεσία της χώρας στην πορεία προς το Brexit. Σύμφωνα με την ίδια, κάθε ψήφος στην ίδια και στους Συντηρητικούς θα είναι ψήφος που θα ισχυροποιήσει τη Βρετανία κατά τις διαπραγματεύσεις.

Η ίδια τόνισε πως «θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στο σχέδιό μας για μία Ισχυρότερη Βρετανία, και θα λάβουμε τις σωστές μακροπρόθεσμες αποφάσεις για ένα πιο ασφαλές μέλλον».

«Η επιλογή είναι ανάμεσα σε μια ισχυρή και σταθερή ηγεσία για τα εθνικά συμφέροντα» με την Μέι και τους Συντηρητικούς, και ενός αδύναμου και ασταθούς συνασπισμού κυβέρνησης, υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Η στερλίνα ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου, αποτυπώνοντας την ανακούφιση των επενδυτών που δεν επιβεβαιώθηκαν οι προηγούμενες εικασίες για αιφνιδιαστική παραίτηση της Μέι. Μικρή άνοδο σημείωσαν οι αποδόσεις των δεκαετών βρετανικών ομολόγων.


Κόρμπιν: Έτοιμοι να δείξουμε στους Βρετανούς πως είμαστε εδώ 


Έτοιμος για την πρόωρη εκλογική μάχη δηλώνει ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, λίγο μετά την ανακοίνωση της Τερέσα Μέι πως θα ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου. Θα στηρίξει την κυβερνητική πρόταση στη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Καλωσορίζω την απόφαση της πρωθυπουργού να δώσει στον βρετανικό λαό τη δυνατότητα να ψηφίσει για μία κυβέρνηση που θα βάλει πρώτα τα συμφέροντα της πλειοψηφίας» δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών.

«Οι Εργατικοί θα δώσουν στη χώρα την αποτελεσματική εναλλακτική λύση, εκείνη που η κυβέρνηση απέτυχε να δώσει για την ανοικοδόμηση της οικονομίας, καταφέρνοντας την υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης και των καταστροφικών περικοπών στα σχολεία και το σύστημα υγείας της χώρας» συμπλήρωσε ο Τζ. Κόρμπιν.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Εργατικοί έχουν ολοκληρώσει τις πολιτικές προτάσεις που προσφέρουν καθαρές και κερδοφόρες επιλογές για την πατρίδα. Ανυπομονούμε να δείξουμε στον κόσμο της Βρετανία αυτά τα οποία υπερασπιζόμαστε ως Εργατικοί» κατέληξε, επιβεβαιώνοντας πως το κόμμα του θα υπερψηφίσει την πρόταση για πρόωρες εκλογές.

Σημειώνεται πως για να εγκριθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες που προτείνει η Τερέσα Μέι, είναι απαραίτητα τα δύο τρίτα της πλειοψηφίας της Βουλής των Κοινοτήτων, που σημαίνει πως απαιτούνται 434 βουλευτές.

Με 330 βουλευτές που κατέχουν οι Συντηρητικοί, και 229 βουλευτές των Εργατικών, η Μέι έχει την πλειοψηφία που χρειάζεται για να λάβει το πράσινο φως η απόφασή της.


Τουσκ: Δια χειρός Χίτσκοκ

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου στη Βρετανία, τις οποίες πρότεινε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, «δεν αλλάζουν τα σχέδια» των 27 για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit, δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πρέμπεν Άαμαν.
Εξάλλου, την απόφαση για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες συζήτησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ η Βρετανίδα πρωθυπουργός, σύμφωνα με ανάρτηση του πρώτου στο twitter.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου