Συναντήσεις Κομισιόν – ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, θα μεταβεί την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον συνοδευόμενος από τους Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί, προκειμένου να συζητήσει με το ΔΝΤ για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Ο Γιουνκέρ θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόβσκις και τον Πιερ Μοσκοβισί. Αναμένεται να έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, την Παρασκευή.

Λόγω της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στις 21 – 23 Απριλίου, στην Ουάσιγκτον θα βρίσκονται όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

ΗΠΑ υπέρ συμμετοχής ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούσιν, η χώρα του συνεχίζει να ενθαρρύνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ δήλωσε πως αν και το ελληνικό πρόγραμμα είναι κυρίως ευρωπαϊκό ζήτημα, απασχολεί την παγκόσμια οικονομία. «Θεωρούμε ότι αυτό είναι κυρίως ευρωπαϊκό θέμα, αν και είναι κάτι που παρακολουθούμε, επειδή είναι σημαντικό για την παγκόσμια οικονομία και τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ δεν έχει συμφωνήσει προς το παρόν να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του προγράμματος στήριξης ύψους 86 δισ. ευρώ, ζητώντας να συμφωνηθούν νέες μεταρρυθμίσεις και να υπάρξει δέσμευση από τους Ευρωπαίους για την ελάφρυνση της ελληνικού χρέους.

Την Παρασκευή πηγή από την Ουάσινγκτον ανέφερε ότι το ΔΝΤ μπορεί να παίξει υποστηρικτικό ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα. «Περιμένουμε οι Ευρωπαίοι να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιλύσει τα οικονομικά της προβλήματα και θεωρούμε ότι το ΔΝΤ μπορεί να διαδραματίσει έναν υποστηρικτικό ρόλο. Θα εξετάσουμε κάθε ενδεχόμενη συμφωνία με ανοικτό μυαλό».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου