Ευρωκοινοβούλιο:"Persona non grata" ο Ντάϊζεμπλουμ- VIDEO

Όλοι οι εκπρόσωποι των πολιτικών Ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου άσκησαν δριμύτατη κριτική στην άρνηση του Γερούν Ντάϊζεμπλουμ να παραστεί το απόγευμα της Τρίτης στην συζήτηση για την πορεία αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Ο Ντάϊζεμπλουμ αρνήθηκε την πρόσκληση γεγονός πυ πυροδότησε μια έντονη συζήτηση και κριτική.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκπρόσωποι των μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του επέκριναν με δριμύτητα σήμερα τη συμπεριφορά του προέδρου του Eurogroup, του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει σε έναν διάλογο για την Ελλάδα στο ημικύκλιο.

Ο Ντάισελμπλουμ είχε δεχθεί ήδη σφοδρά φραστικά πυρά διότι είχε αφήσει να εννοηθεί στα τέλη του Μαρτίου ότι οι χώρες στον Νότο της Ευρώπης κατασπαταλούν τα χρήματά τους στο «αλκοόλ» και στις «γυναίκες».

Τώρα προκάλεσε το μένος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και ευρωβουλευτών γνωστοποιώντας ότι δεν θα πάρει μέρος σε έναν διάλογο ο οποίος προβλέπεται να γίνει αύριο Τρίτη στο Στρασβούργο με αντικείμενο το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

«Παρότι νομικά (ο Ντάισελμπλουμ) δεν είναι υποχρεωμένος να παρίσταται στις εργασίες μας, περιμένουμε από κάποιον που απαιτεί από τους ευρωπαίους πολίτες να κάνουν τεράστιες θυσίες να νιώθει υποχρεωμένος να απαντήσει στους αντιπροσώπους τους», τόνισε ο Ταγιάνι κατά την έναρξη της ολομέλειας του ΕΚ, εκτιμώντας πως πρόκειται για «ένα απλό ζήτημα ευγένειας».

Ο Ταγιάνι επισήμανε ακόμη ότι θα στείλει «μια επίσημη επιστολή για να διαμαρτυρηθεί στον πρόεδρο του Eurogroup, η οποία θα λέει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ομόφωνα, δεν αποδέχεται τη συμπεριφορά αυτή», πολύ περισσότερο όταν «προέρχεται από κάποιον με ρόλο τόσο σημαντικό».

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο σχετικά, ο εκπρόσωπος του Ντάισελμπλουμ περιορίστηκε να απαντήσει πως ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης «έγραψε μια επιστολή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη Πέμπτη» εξηγώντας ότι δεν θα μπορέσει να είναι παρών στον διάλογο αυτό για «λόγους προγράμματος».

Ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ, απαίτησε την παραίτηση του Ντάισελμπλουμ, όπως και η πρόεδρος της πολιτικής ομάδας της πολιτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ, ενώ ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών Τζάνι Πιτέλα υπογράμμισε ότι ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών δεν έχει «το ανάστημα και τη συμπεριφορά που απαιτούνται για να είναι πρόεδρος του Eurogroup» και επίσης απαίτησε να υποβάλει την παραίτησή του.

Για τον Φιλίπ Λαμπέρ, συμπρόεδρο της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων, ο τρόπος που φέρεται ο Ντάισελμπλουμ «εντάσσεται στις συμπεριφορές που βρίσκονται στην πηγή της εξέγερσης ενός όλο και μεγαλύτερου μέρους των πολιτών εναντίον των δημοκρατικών θεσμών».

Ο Γάλλος ευρωβουλευτής Αλέν Λαμασούρ από την πλευρά του απαίτησε να κηρυχθεί ο Ντάισελμπλουμ «persona non grata» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μετά την πολεμική που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε τη λύπη του και σημείωσε πως το περιεχόμενό τους παρερμηνεύθηκε, πάντως απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να παραιτηθεί.



Τελικά η συζήτηση θα δδιεξαχθεί με παρόντες τον Πιέρ Μοσκοβισί εκ μέρους της Κομισιόν και του Προεδρεύοντα της Μάλτας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου