Στις 19 Ιουνίου ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit


Aris Oikonomou / SOOC
.Πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για την έξοδο της από την Ένωση αναμένεται να ξεκινήσουν στις 19 Ιουνίου, έντεκα μέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία. Παραμένει ο «πάγος» ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, που επικαλείται πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ένωση αρνείται να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συζητήσουν και τις πιο απλές πρακτικές λεπτομέρειες, κάτι που μπορεί να εκληφθεί και ως πράξη «τιμωρίας» απέναντι στους Βρετανούς που αποφάσισαν την έξοδο.


«Η 19η Ιουνίου είναι θεωρητική ημερομηνία, διότι η Βρετανία δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τίποτε παρά μετά τις εκλογές. Η 19η Ιουνίου είναι η πιο σύντομη ημερομηνία που μπορούν να προβλέψουν ότι θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση», ανέφερε αξιωματούχος που λαμβάνει μέρος στη διαδικασία διαπραγματεύσεων του Brexit.


Υπενθυμίζεται ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ενημέρωσε επίσημα την ΕΕ τον Μάρτιο ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει μετά το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το «σφιχτό διετές χρονοδιάγραμμα» για την ολοκλήρωση της διαδικασίας την 30ή Μαρτίου 2019 έγινε ελαφρά πιεστικότερο καθώς η Μέι προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον περασμένο μήνα σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί πολιτικά ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Η εντολή του επικεφαλής της ομάδας των διαπραγματευτών της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, αναφέρει πως θα σχηματιστούν πέντε θεματικές ομάδες ευρωπαίων διαπραγματευτών στην πρώτη φάση, η οποία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την επίτευξη συναίνεσης στα βασικά σημεία της συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου