Ο Τσακαλώτος κάνει λόγο για ανήθικη στάση των δανειστών

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε ότι δεν είναι ηθικά σωστό εκ μέρους των δανειστών να μην παράσχουν σαφήνεια για το ελληνικό χρέος, από τη στιγμή που η Ελλάδα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της ως προς τις μεταρρυθμίσεις που της έχουν επιβληθεί.
Μιλώντας στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και έχει αντικείμενο το εγχείρημα της ελληνικής επιστροφής στις χρηματαγορές, ο Ευ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως η στάση των δανειστών δεν είναι ηθικά σωστή απέναντι στην Ελλάδα ου έχει εφαρμόσει όσες μεταρρυθμίσεις ζητήθηκαν από τους δανειστές.

«Η Ελλάδα εφάρμοσε όλες τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε, ωστόσο, οι θεσμοί δεν μπορούν να παράσχουν σαφήνεια για το χρέος. Αυτό δεν είναι ηθικά σωστό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ και υπογράμμισε πως αυτό που επιθυμεί η κυβέρνηση να ειπωθεί για την Ελλάδα στο επόμενο Eurogroup είναι ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος, το 2018, θα είναι αρκετά, ώστε να θέσουν το χρέος σε μια βιώσιμη πορεία.


Απαίτησε να ξεκαθαρίσουν τα μέτρα για το χρέος
Σχετικά με το θέμα του χρέους, τόνισε πως είναι αναγκαίο να ξεκαθαριστεί η στάση των δανειστών ώστε να προετοιμάσει τα βήματα της η ελληνική κυβέρνηση. «Χωρίς σαφήνεια στο χρέος, νιώθω σαν να προετοιμάζω μια ομάδα ποδοσφαίρου για έναν αγώνα για τον οποίο κανείς δεν μου έχει δείξει πού είναι το τέρμα».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι ελάχιστα πράγματα έχουν απομείνει για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και πως όλοι αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα έκανε ό,τι χρειαζόταν και πλέον είναι σειρά των δανειστών να αναλάβουν τις δεσμεύσεις τους.

«Να αποφασίσουν για το ΔΝΤ»

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τόνισε ότι η επιμονή της Γερμανίας και της Ολλανδίας για τη συμμετοχή του ΔΝΤ θα πρέπει να «ισορροπηθεί» ως προς τις θέσεις του σχετικά με τη θέση των Ευρωπαίων για το χρέος. «Δεν μπορεί το ΔΝΤ να είναι καλό για τις μεταρρυθμίσεις και κακό για το χρέος. Αν πιστεύουν οι δύο χώρες ότι είναι υπέροχος θεσμός το ΔΝΤ και το θέλουμε στο πρόγραμμα, θα πρέπει να το ακούσουν και στα δύο».


Πυρά κατά ΕΚΤ

Σχετικά με τη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), υπογράμμισε πως δουλεύει με «μυστήριους» τρόπους και δεν ξεκαθαρίζει τη θέση της απέναντι στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ. «Τι λέει για αυτό η ΕΚΤ; Είναι σημαντικό να έχουμε ευρωπαϊκούς οργανισμούς που να έχουν τη δική τους άποψη και να εργάζονται ανεξάρτητα από μη ευρωπαϊκούς οργανισμούς».

Τέλος, υπογράμμισε ότι ήταν στρατηγική επιλογή της Ελλάδας να παραμείνει στην Ευρωζώνη. «Την απόφαση για το αν θα παραμείνουμε στην Ευρωζώνη τη λάβαμε τον Ιούλιο του 2015. Ήταν μια απόφαση πολιτική και ιδεολογική, που οφείλεται σε μια σειρά από λόγους. Δεν εστιάζουμε μόνο στα αρνητικά αλλά και στα θετικά της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η στάση της στην οικολογία και η προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου