Η κυβέρνηση επιμένει για το χρέος – Σε στάση αναμονής οι δανειστές

Ο Αλέξης Τσίπρας μετέφερε σε Μέρκελ, Μακρόν και Τουσκ τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για την αναγκαιότητα ύπαρξης καθαρής λύσης στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, χωρίς να λάβει συγκεκριμένη απάντηση. «Καρφιά» Σόιμπλε κατά ΔΝΤ σχετικά με τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε τις τελευταίες μέρες τηλεφωνικές επαφές με τους Άνγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν αλλά και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ζητώντας τους «καθαρή λύση» για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Οι ίδιοι δείχνουν να τηρούν στάση αναμονής και παραπέμπουν με έμμεσο τρόπο στη συνεδρίαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.


Αιχμές Σόιμπλε κατά ΔΝΤ
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαρακτήρισε «μη ρεαλιστικές» τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την ανάπτυξη στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι το Ταμείο δεν είναι έτοιμο να προβλέψει ανάπτυξη άνω του 1% για τα επόμενα 40 χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Β. Σόιμπλε άφησε αιχμές για την επάρκεια του ΔΝΤ, υποστηρίζοντας ότι οι προβλέψεις του σχετικά με την ανάπτυξη στην Ελλάδα κατά τα επόμενα χρόνια είναι «μη ρεαλιστικές» και υπογράμμισε πως το Ταμείο δεν είναι έτοιμο να προβλέψει ανάπτυξη άνω του 1% για τα επόμενα 40 χρόνια.

«Αυτή τη στιγμή διαφωνούμε με το ΔΝΤ σχετικά με τα όσα προβλέπει για την ανάπτυξη στην Ελλάδα τα επόμενα 40 με 50 χρόνια. Το Ταμείο δεν είναι έτοιμο να προβλέψει ανάπτυξη άνω του 1% για τα επόμενα 40 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε και πρόσθεσε δεικτικό τρόπο ότι «με ανάπτυξη 1%, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να κλείσει το κενό με τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης».


Ξεκάθαρη θέση για το ΔΝΤ ζητά η Παπανάτσιου

Η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να πάρουν θέση σχετικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους, ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί πρόταση που θα αφήνει «θολό τοπίο» σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2015/2376 και άλλες διατάξεις», η Κ. Παπανάτσιου υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί καμία πρόταση των δανειστών από τη στιγμή που δεν θα ξεκαθαρίζεται η συμμετοχή του ΔΝΤ για το χρέος. «Δεν πρόκειται να γίνει δεκτή καμία πρόταση που θα αφήνει κενά για τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Συνάντηση Γιουνκέρ-Σόιμπλε

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα έχει την Τετάρτη στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο επίσκεψης που έχει προγραμματίσει ο Ζ.Κ. Γιούνκερ στο Βερολίνο, προκειμένου να μιλήσει στην εκδήλωση «Κοινωνικοί εταίροι και εργοδότες σε διάλογο», που διοργανώνει η Συνομοσπονδία Ενώσεων Εργοδοτών της Γερμανίας.

Ερωτηθείσα κατά πόσο η Ελλάδα θα αποτελέσει το βασικό αντικείμενο συζήτησης κατά τη διάρκεια της συνάντησης Γιούνκερ-Σόιμπλε, η ίδια εκπρόσωπος απάντησε πως οι δύο άντρες «γνωρίζονται εδώ και πολύ καιρό» και πως αναμένεται να συζητήσουν γενικότερα τα τρέχοντα ευρωπαϊκά ζητήματα. «Θα είναι μία συζήτηση πιο ευρεία για τα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος των δύο», σημείωσε η Μ. Αντρέεβα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου