Στο μικροσκόπιο έκτακτου EuroWorking Group η συμφωνία

Χαρακτηριστική της ικανοποίησης των Βρυξελλών από την πρόοδο της διαπραγμάτευσης και το περιεχόμενο της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών κρίνεται η σημερινή, έκτακτη συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG) στις Βρυξέλλες, με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών για την τελική έγκριση στις 22 Μαΐου.
Η τακτική συνεδρίαση του EWG αναμένεται στις 15 Μαΐου, ωστόσο η απόφαση ελήφθη να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση, ώστε να εξετάσει για πρώτη φορά το περιεχόμενο της συμφωνίας, κρίνεται ενδεικτική της ταχύτητας που επιθυμεί να «ανεβάσει» η τρόικα για την οριστικοποίησή της.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συνεδρίαση θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης και αναμένεται να ξεκινήσει στις 15:00 (ώρα Ελλάδας). Το EuroWorking Group είναι αυτό που θα κληθεί, επίσης, να εξετάσει σε επόμενο στάδιο την «έκθεση συμμόρφωσης» των θεσμών για τα προαπαιτούμενα και τα βασικά νομοσχέδια που πρέπει να περάσουν από την ελληνική Βουλή.

«Η πολιτική έγκριση προβλέπεται να δοθεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου» μεταδίδει το πρακοτρείο, αποδίδοντας τη δήλωση σε ανώνυμη πηγή, προσθέτοντας ότι εφόσον γίνει και αυτό, αμέσως μετά θα προχωρήσουν οι διαδικασίες έγκρισης από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια και τελικά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα εγκρίνει την επόμενη δόση και την εκταμίευσή της.

Σύμφωνα με το CNN.gr, οι Ντέκλαν Κοστέλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ντέλια Βελκουλέσκου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Φραντσέσκο Ντρούντι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο Νικόλα Τζιαμρόλι του ESM αναμένεται να ενημερώσουν το EWG για τα όσα συμφωνήθηκαν την Πρωτομαγιά μεταξύ των δύο πλευρών.

Από τη συνεδρίαση των Βρυξελλών αναμένεται να προκύψει η λίστα με τα προαπαιτούμενα που θα χρειαστεί να περάσουν από τη Βουλή μέχρι το Eurogroup της 22ας Μαΐου και μετά απ' αυτό. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει αποφάσεις και για την ελάφρυνση χρέους και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ελπίδες για το χρέος στη διαδρομή Βρυξελλών-Μπάρι 
Σε αυτό το μήκος κύματος, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κινηθεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, που πρόκειται να ενημερώσει το EWG για τα επόμενα βήματα που σχετίζονται με τη νομοθέτηση της συμφωνίας, αλλά και να εστιάσει στην ανάγκη άμεσης λήψης των αποφάσεων εκείνων που θα επιτρέψουν το ΔΝΤ να μετάσχει στο πρόγραμμα και θα ανοίξουν τον δρόμο στην ΕΚΤ να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής της χαλάρωσης.

Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ η Ναυτεμπορική, η έκτακτη συνεδρίαση το απόγευμα της Πέμπτης στις Βρυξέλλες θεωρείται επιβεβλημένη, ώστε να επιτραπεί η έγκαιρη υποβολή των εκθέσεων της τεχνικής συμφωνίας στα εθνικά Κοινοβούλια, καθώς για την εκταμίευση της δόσης είναι απαραίτητη η έγκρισή τους, καθώς και η προετοιμασία της τακτικής συνεδρίασης του EWG στις 15 Μαΐου.

Σημειώνεται πάντως πως, μεταξύ της σημερινής και της εν λόγω συνεδρίασης, οι «παίκτες» του ελληνικού ζητήματος αναμένεται να συζητήσουν γι' αυτό στην υπουργική σύνοδο του G7 στο Μπάρι της Ιταλίας στις 11-13 Μαΐου.

Όπως έχει γίνει γνωστό, στην ιταλική πόλη αναμένεται να βρεθούν τόσο οι τρεις υπουργοί Οικονομικών των μεγάλων χωρών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία), όσο και οι Γερούν Ντάισλεμπλουμ, Μάριο Ντράγκι και Πιέρ Μοσκοβισί. Από κοντά, και οι επικεφαλής του ESM και του EWG, Κλάους Ρέγκλινγκ και Τόμας Βίζερ, καθώς και η Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την Politico, στον συγκεκριμένο ραντεβού αναμένεται να συζητηθούν πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, χωρίς ωστόσο να πραγματοποιηθεί η ποσοτικοποίησή τους.

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης που επικαλείται η Ναυτεμπορική, δεν πρόκειται να ληφθούν τελικές αποφάσεις για το χρέος, αλλά να γίνει μια λεπτομερείς περιγραφή των μέτρων, ώστε να ικανοποιούν το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ. Στο καλύτερο σενάριο, θα υπάρξει μία σαφής δέσμευση των Ευρωπαίων για λήψη των μέτρων το καλοκαίρι του 2018.

«Γουργουρίζουν» από ικανοποίηση οι αγορές 
Πάντως, μετά την επίτευξη συμφωνίας και ενόψη της οριστικοποίησής της, αρκετοί είναι αυτοί που εκφράζονται με μεγαλύτερη βεβαιότητα για τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με τη Moody' s, πλέον οι πιθανότητες για την επίτευξη συμφωνίας για ελάφρυνση εμφανίζονται αυξημένες.

Όπως σημειώνει ο διεθνής οικονομικός οίκος, εφόσον Αθήνα και δανειστές καταλήξουν σε νέο πακέτο ενίσχυσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, θα ανοίξει ο δρόμος για σημαντική ενίσχυση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και βελτίωση της δυνατότητας αποπληρωμής κρατικών ομολόγων.

Παρόλα αυτά, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 και του 2018 θα κυμανθεί πέριξ του 2,5% του ΑΕΠ, ενώ όσον αφορά την πορεία της ανάπτυξης, προσδοκά αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% για φέτος, έναντι του στόχου 2,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου