Στη «τελική ευθεία» της ολομέλειας της Βουλής το πολυνομοσχέδιο των νέων μέτρων -LIVE-

Το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα ύψους 4,9 δισ. ευρώ που συμφώνησαν Αθήνα και δανειστές παίρνει τον δρόμο για την Ολομέλεια της Βουλής στις 10 το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία το βράδυ της Πέμπτης. Το πολυνομοσχέδιο εγκρίθηκε το βράδυ της Τρίτης από την κυβερνητική πλειοψηφία στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, παρά τη διαφωνία των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Το σχέδιο νόμου «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν.4387/2016, Μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, Μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις», περνάει στην Ολομέλεια της Βουλής, μετά την έγκριση του από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές το βράδυ της Τρίτης. Έντονες οι διαφωνίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης που στο σύνολο τους διαφώνησαν με το πολυνομοσχέδιο που φέρνει μέτρα 4,9 δισ. ευρώ.

Μαξίμου: Τα αντίμετρα είναι 7,5 δισ. έως το 2021

Για «συνειδητά ψέματα» εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας και των ΜΜΕ που «προσπαθούν να πείσουν ότι το πολυνομοσχέδιο φέρνει μέτρα 4,9 δισ. ευρώ ως το 2021, χωρίς κανένα αντίμετρο» κάνουν λόγο πηγές της κυβέρνησης, που σημειώνουν ότι συνολικά το 2021, μαζί με θετικά μέτρα του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εργασίας υπάρχει ένα σύνολο θετικών μέτρων ύψους 7,559 δισ. ευρώ.

Αχτσιόγλου: Συμφωνία - «Σήμα εξόδου από τα προγράμματα της επιτροπείας»

Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της τόνισε ότι «μια σημαντική πτυχή της συμφωνίας που πετύχαμε αφορά τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία από φυσικά πρόσωπα ή ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές κάτω των 20.000 ευρώ, ή από όσους έχουν σωρευμένα χρέη κατά 85% σε έναν πιστωτή».

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά έκανε λόγο για «κάτι παραπάνω από μια δίκαιη ισοπαλία, διότι», όπως είπε «η απαίτηση από την πλευρά τού ΔΝΤ ήταν για διπλασιασμό του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων» και διαβεβαίωσε ότι «αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».

ΝΔ: Φορτώνουν τα βάρη στους αδύναμους

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, υποστήριξε πως η κυβέρνηση μετά τη συμφωνία με τους δανειστές φορτώνει τα βάρη στους αδύναμους και τσακίζει τη μεσαία τάξη, δεσμεύοντας και την επόμενη κυβέρνηση σε μειώσεις συντάξεων.

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα που έρχονται μετά τη συμφωνία των δανειστών με την Αθήνα, υποστήριξε πως η σημερινή κυβέρνηση «προχωρά σε μεγάλες, οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις. Δεσμεύεται, μάλιστα, στο μνημόνιο, ότι οι μειώσεις αυτές δεν αντίκεινται στο Σύνταγμα».

ΚΚΕ: Η δημοσιοποίηση των προαπαιτουμένων αποκαλύπτει το τερατώδες ψέμα της κυβέρνησης

«Η δημοσιοποίηση των 140 προαπαιτουμένων της συμφωνίας αποκαλύπτει το τερατώδες ψέμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ότι δήθεν η διαπραγμάτευσή της απέτρεψε τις αντεργατικές απαιτήσεις», αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ για «τα αντεργατικά μέτρα της "Συμφωνίας"».

Ποτάμι: Θα στηρίξουμε τα θετικά

Ο εισηγητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, δήλωσε ότι το κόμμα του θα στηρίξει «ακομπλεξάριστα» τα όσα θετικά θα υπάρχουν στο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση. Έκανε λόγο για μνημόνιο διαρκείας που οφείλεται στους λάθος χειρισμούς της κυβέρνησης, της οποίας οι κόκκινες γραμμές ξεθωριάζουν.

«Όταν κάποιος είναι αναξιόπιστος του ζητάς τα 10 για να κάνει τα πέντε» τόνισε και σημείωσε ότι «είναι όνειδος για τη χώρα να μιλάμε για όσα μιλάγαμε το 2015. Διαφωνώ ότι αυτή η συμφωνία είναι ένα τέταρτο μνημόνιο. Γιατί αυτή η συμφωνία είναι το διαρκές μνημόνιο που μας επιβάλλουν οι δανειστές μας γιατί δεν μας έχουν εμπιστοσύνη και λένε αν τελειώσει το 2018 ποιος θα τους τραβάει το χαλινάρι για να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις.

Αυτό το νομοσχέδιο έχει μέτρα για εξωτερική κατανάλωση και αντίμετρα για εσωτερική κατανάλωση, μόνο για επικοινωνιακούς λόγους. Ξεθωριάζουν οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε να μας βγάλει από τα μνημόνια από τη λάθος πόρτα» ανέφερε, εκτιμώντας ότι με αυτήν τη συμφωνία «θα μείνουμε στο σπιράλ της ύφεσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου