Γεύσεις και αρώματα της Ανατολής θα σερβίρουν πέντε πρόσφυγες σε εστιατόρια της Αθήνας,

 Έχουν φέρει στις «αποσκευές» τους μνήμες από τα αρώματα και τις γεύσεις της πατρίδας τους, πασπαλισμένες με τα μπαχάρια της Ανατολής. Τις αναμνήσεις αυτές θα μετουσιώσουν σε πιάτα που θα μυήσουν το κοινό στις κουζίνες της Συρίας, του Ιράν, του Αφγανιστάν, του Κουρδιστάν και της Σομαλίας. Ο Αμπντουλραμάν και ο Χασάν μαζί με τη Μαχμπουμπέ, τον Μπαρσάνκ και τον Ρεζά, μπαίνουν στην κουζίνα ισάριθμων εστιατορίων της Αθήνας για να μαγειρέψουν γεύσεις της πατρίδας τους. 


Ο Αμπντουλραμάν Αλ Χαλάκ έφυγε από τη Δαμασκό με την οικογένειά του για να προστατευτούν από τα πυρά του πολέμου. 'Αφησε πίσω του τη δουλειά του ως μάγειρας και υπεύθυνος εστιατορίων, μια πορεία που μετράει 25 χρόνια. Είχε μάλιστα τη φήμη του ειδικού στο σαούρμα, τον συριακό γύρο. 

Πριν από εννιά μήνες έφτασε στην Ελλάδα, έχοντας ως πρώτη του προτεραιότητα να ασχοληθεί ξανά με το επάγγελμα που τον βοηθάει να επικοινωνεί με τους άλλους ανθρώπους, όπως λέει. Γι' αυτό και στο κέντρο φιλοξενίας της Τήλου, όπου διέμενε με την οικογένειά του, φρόντιζε καθημερινά για το φαγητό όλων των φιλοξενούμενων, μαγειρεύοντάς τους χούμους, μπαμπά γκανούς, μταπάλ (μελιτζάνα ψητή στο φούρνο) και άλλες αραβικές λιχουδιές. 

Σήμερα ο 41χρονος Αμπντουλραμάν μένει στην Αθήνα, όπου μαγειρεύει σε λιβανέζικο εστιατόριο. Ταυτόχρονα, θέλει να συστήσει στο κοινό τη συριακή κουζίνα με τη συμμετοχή του στο «Refugee Food Festival» και τη συνεργασία του με το εστιατόριο «7 Food Sins» στην Πλάκα, την Τετάρτη 21 Ιουνίου. 

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αμπντουλραμάν δηλώνει πολύ χαρούμενος για τη συμμετοχή του στο φεστιβάλ. «Είναι ένας τρόπος να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι οι Σύροι είναι σκληρά εργαζόμενοι και μπορούν να δημιουργήσουν πράγματα. Επίσης, είμαι χαρούμενος που θα ενσωματωθώ στην ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία μέσα από αυτή την εκδήλωση. Θέλω να παρουσιάσω στοιχεία του πολιτισμού της Συρίας», μας λέει.

Έχοντας αναγνωριστεί ως πρόσφυγας στην Ελλάδα, ο Αμπντουλραμάν κάνει όνειρα για το αύριο εδώ. «Μου αρέσει η Ελλάδα πολύ, οι άνθρωποι είναι πολύ φιλικοί, ο καιρός πολύ καλός. Η χώρα χρειάζεται σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους για να δουλέψουν γι' αυτήν. Το σχέδιό μου είναι να ανοίξω μια σειρά εστιατορίων όπου θα εκπαιδεύονται και πρόσφυγες για να μάθουν να μαγειρεύουν», εξομολογείται. 

Τη βραδιά που θα μαγειρέψει στο «7 Food Sins», θα έχει δίπλα του τον σεφ του εστιατορίου, Βασίλη Φώτο. Οι δύο μάγειρες σχεδίασαν μαζί το μενού της βραδιάς: ταμπουλέ για σαλάτα, φαλάφελ και κεμπέ (πλιγούρι με κιμά) για ορεκτικά, σιστάου (σουβλάκι κοτόπουλο) και κεμπάμ για κυρίως πιάτα και κνάφε (κιουνεφέ) για επιδόρπιο. «Θα προσφέρουμε καθαρά συριακή κουζίνα. Εμείς αυτό που θα κάνουμε είναι να πειράξουμε λίγο το στήσιμο των πιάτων για να βγουν πιο κοντά στο δικό μας στυλ. Όμως, οι γεύσεις θέλουμε να είναι εξ ολοκλήρου από τη χώρα του, ώστε ο επισκέπτης να φάει, όπως θα έτρωγε στη Συρία, σε μια γειτονιά με εστιατόρια για ντόπιους. Θέλουμε να προσφέρουμε μια γευστική ανακάλυψη, ένα ταξίδι και μια εμπειρία σε αυτόν που θα μας επισκεφθεί», υπογραμμίζει ο Βασίλης. 

Πόσο εύκολο είναι όμως να δουλέψουν μαζί δύο σεφ από διαφορετικούς γαστρονομικούς πολιτισμούς, τον ρωτάμε. «Το φαγητό μπορεί να φέρει κοντά τους ανθρώπους από άλλους πολιτισμούς. Όμως, οι μάγειρες από όποια χώρα και αν προερχόμαστε έχουμε ένα κοινό κώδικα επικοινωνίας. Κάποια πράγματα είναι η γλώσσα της μαγειρικής. Η ένταση ή η ισορροπία σε ένα πιάτο είναι κοινές λέξεις για όλους», εξηγεί ο Βασίλης. 

Ήδη η ανταπόκριση του κόσμου για τη βραδιά του φεστιβάλ είναι μεγάλη, όπως μας λέει ο Βαγγέλης Σωτηρόπουλος, που μαζί με τον αδελφό του είναι οι ιδιοκτήτες του εστιατορίου. «Θέλουμε να γίνονται τέτοιες δράσεις και είμαστε ανοιχτοί να βοηθήσουμε. Η συμμετοχή μας στο φεστιβάλ δείχνει ότι το μαγαζί καταλαβαίνει τι γίνεται στον κόσμο. Πρέπει να βοηθάμε τους πρόσφυγες γιατί έρχονται από τον πόλεμο. Η βοήθεια είναι ευγένεια και φιλοξενία», τονίζει και εύχεται το φεστιβάλ να επαναλαμβάνεται σε εξάμηνη ή ετήσια βάση.




Σομαλική κουζίνα στον «Βασίλαινα»

-------------------------

Ο 25χρονος Χασάν Χασάν από τη Σομαλία ζει τα τελευταία οκτώμιση χρόνια στην Αθήνα, ως αναγνωρισμένος πρόσφυγας πλέον. Αρχικά δεν σκόπευε να μείνει στην Ελλάδα, αλλά να πάει στη Φινλανδία, όπου ζει ο θείος του. Όμως δεν τα κατάφερε και πήρε την απόφαση να μείνει εδώ. «Αγαπάω την Ελλάδα και τους Έλληνες που με βοήθησαν πολύ να σπουδάσω σε σχολή μαγειρικής. Εδώ έκανα το όνειρό μου πραγματικότητα, να ασχοληθώ με τη μαγειρική», λέει. Ως μάγειρας έχει δουλέψει σε ξενοδοχείο στην Κρήτη και σε σούσι μπαρ στην Αθήνα, αλλά σήμερα εργάζεται ως διερμηνέας για πρόσφυγες από τη Σομαλία. «Είναι μια προσφορά για τους πρόσφυγες να τους βοηθάω με τη μετάφραση. Αλλά δεν θα ήθελα να το κάνω για μια ζωή. Το όνειρό μου είναι η μαγειρική», εξομολογείται. Γι' αυτό η συμμετοχή του στο φεστιβάλ τον γεμίζει με χαρά και ελπίδα, συναισθήματα που καθρεφτίζονται στο βλέμμα του. Όπως λέει, «αυτό το φεστιβάλ είναι ένας τρόπος να δείξουμε τα φαγητά μας στους ντόπιους για να γνωρίσουν τις γεύσεις από τις χώρες μας και έτσι να έρθουμε πιο κοντά». 

Την Τρίτη 20 και την Τετάρτη 21 Ιουνίου ο Χασάν θα μπει στην κουζίνα του εστιατορίου «Βασίλαινας», στην περιοχή Χίλτον, όπου μαζί με τον σεφ Μανώλη Γαρνέλη θα ετοιμάσουν το μενού της βραδιάς. 

Οι δύο σεφ μαζί με τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου, Θανάση Βασίλαινα, αποφάσισαν το μενού να περιέχει τρία σομαλικά πιάτα και ισάριθμα ελληνικά. «Θέλουμε να δούμε πού συναντιούνται και πού κοντράρονται αυτοί οι δύο γαστρονομικοί πολιτισμοί και πώς συνδυάζονται τα υλικά που χρησιμοποιούμε», εξηγεί ο κ. Βασίλαινας. «Τα υλικά είναι πάνω κάτω τα ίδια, όπως τα ψάρια, τα όσπρια, οι πίτες και οι σαλάτες. Απλά η σομαλική κουζίνα χρησιμοποιεί πολύ φρέσκο κόλιανδρο, κύμινο και τσίλι και ηλεκτρίζει τις γεύσεις με τις εντάσεις που μας δίνει. Στην Ελλάδα μαγειρεύουμε με περισσότερα φρέσκα αρώματα και όχι τόσο δυνατά μπαχαρικά», συμπληρώνει. 

Οι επισκέπτες του εστιατορίου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν γεύσεις-σήμα κατατεθέν του εστιατορίου, όπως γαύρο μαρινάτο και λαβράκι με γιαχνερά χόρτα, μαζί με πιάτα από τη Σομαλία, όπως βασιλικό σκουμπρί με καυτερή πάπρικα και μοσχάρι με σορ (ένα είδος πολέντας). 

«Ο στόχος μας είναι να περάσει καλά ο κόσμος και μέσα από τη μαγειρική να δει στοιχεία του κάθε πολιτισμού», τονίζει ο σεφ, Μανώλης Γαρνέλης. 

Η σομαλική κουζίνα είναι άγνωστη στο ελληνικό κοινό. Γι' αυτό ήταν πρόκληση για τον Θανάση Βασίλαινα να συνεργαστεί με τον Χασάν, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. Όπως εξηγεί ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, είναι πολύ ενδιαφέρουσα η ανάμειξη των γαστρονομικών πολιτισμών. «Βλέπουμε τις fusion κουζίνες που παντρεύονται σε όλες τις χώρες και δίνουν νέου είδους κουζίνες με επιμείξεις και συνδυασμούς που έχουν πολύ ενδιαφέρον. Αυτοί οι συνδυασμοί δημιουργούν μια νέα τάση στην κουζίνα, πέρα από τις καθαρές εθνικές κουζίνες». 

Αυτή η τάση δεν είναι νέα, διευκρινίζει ο ίδιος. «Αυτό γινόταν ανέκαθεν. Οι μετανάστες έφεραν μαζί τους τον γαστρονομικό πολιτισμό τους και τον συνδύαζαν με στοιχεία από τις χώρες προορισμού τους. Απλά τώρα γίνεται πιο συστηματικά, επικοινωνείται, καταγράφεται και έχουμε την ανάπτυξη της παγκόσμιας γαστρονομίας». 

Η ανάδειξη του γαστρονομικού πολιτισμού της κάθε χώρας δεν είναι όμως το μόνο κέρδος του φεστιβάλ για τον κ. Βασίλαινα, αλλά έχει και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον «από την πλευρά της ενσωμάτωσης των προσφύγων». «Οι άνθρωποι που έρχονται στην Ελλάδα έχουν ήδη στιγματισμό και είναι σημαντικό να μπορούν να τους αναγνωριστούν οι δεξιότητες και οι ικανότητες που έχουν, όπως και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα», λέει και εκφράζει την ευχή το φεστιβάλ να συνεχιστεί: «Θέλει συνέχεια για να μην ξεχνιέται το μήνυμα που μεταφέρει». 

Φέτος το Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων (Refugee Food Festival), που ξεκίνησε από τη Γαλλία το 2016, θα παρουσιαστεί συνολικά σε 13 ευρωπαϊκές πόλεις.

Το πρώτο Φεστιβάλ στην Αθήνα διοργανώνουν η ΜΚΟ «Food Sweet Food» σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το περιοδικό «Athens Insider» από τις 18 ως τις 22 Ιουνίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. 

Στο φεστιβάλ της Αθήνας συμμετέχουν άλλοι τρεις πρόσφυγες. Η Μαχμπουμπέ Ταβακολί θα μαγειρέψει ιρανικά φαγητά στο εστιατόριο «Γη» στη Γλυφάδα την Κυριακή 18 Ιουνίου, ο Μπαρσάνκ Χας Γιουνίς θα μπει στην κουζίνα του εστιατορίου «Σεϋχέλλες» στον Κεραμεικό για να ετοιμάσει συριακά και κουρδικά πιάτα τη Δευτέρα 19 Ιουνίου, ενώ το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 22 Ιουνίου με αφγανική κουζίνα από τον Ρεζά Γκολαμί στο εστιατόριο «ΙΤ» στο Κολωνάκι. Κρατήσεις γίνονται στα τηλέφωνα των εστιατορίων. 

Μαρία Κουζινοπούλου 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου