«Στον τοίχο» η κυβέρνηση λίγες μέρες πριν το Eurogroup

Λίγες μέρες πριν το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, η κυβέρνηση βρίσκεται στριμωγμένη από τις απαιτήσεις και την αδιαλλαξία των δανειστών. Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ έβαλε στον «πάγο» την ελληνική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως θα δώσει «περισσότερο χρόνο» στους υπόλοιπους δανειστές για το ελληνικό ζήτημα. Ο ESM ξεκαθάρισε ότι συζήτηση για το ελληνικό χρέος θα ανοίξει το 2018 και μόνο αν έχει ολοκληρωθεί «με επιτυχία» το τρίτο μνημόνιο.
Στενεύουν τα περιθώρια για την ελληνική κυβέρνηση λίγες μέρες πριν το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, το οποίο κυβερνητικά στελέχη έχουν χαρακτηρίσει «εξαιρετικά κρίσιμο» για μια συνολική λύση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να υποστηρίζει πως η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να δεχθεί κάτι λιγότερο από μια συνολική λύση. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν δεν θα υπάρξει απόφαση για το χρέος.


«Θα περιμένουμε» το μήνυμα της Λαγκάρντ
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική Handelsblatt η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υπογράμμισε ότι το Ταμείο είναι πρόθυμο να περιμένει την απόφαση των υπόλοιπων δανειστών για το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

«Eάν οι δανειστές δεν έχουν ακόμα φτάσει στο σημείο να σεβαστούν τις εκθέσεις μας και να τις αποδεχτούν, εάν χρειάζονται περισσότερο χρόνο, μπορούμε να το λάβουμε υπόψη μας και να τους τον δώσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά η Λαγκάρντ και επανέλαβε πως το ΔΝΤ μπορεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα αλλά όχι χρηματοδοτώντας το. «Μπορεί, λοιπόν, να υπάρξει ένα πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο οι χρηματικές καταβολές να γίνουν όταν θα έχουν καταστεί σαφή τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τους δανειστές».


Ξεκόβει τα σενάρια για το χρέος ο ESM
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Ρολφ Στράουχ, ξεκαθάρισε ότι συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα σχετικά με το ελληνικό χρέος θα αρχίσουν να γίνονται μόνο το 2018 που ολοκληρώνεται το τρίτο μνημόνιο και με την προϋπόθεση πως η Ελλάδα θα έχει εφαρμόσει πιστά ό,τι της έχει ζητηθεί από τους δανειστές.


«Κάναμε καλή πρόοδο στο τελευταίο Eurogroup. Η Ελλάδα συμφώνησε σε ένα πολύ εντυπωσιακό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα 140 μέτρων. Αυτό κλείνει την δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM και η Ελλάδα τώρα εφαρμόζει αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Πώς τονίσαμε νωρίτερα, αυτό μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για μια συζήτηση αναφορικά με μια αξιόπιστη στρατηγική για να διασφαλιστεί πως το Ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει το ΔΝΤ το δικό του πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Είχαμε μια καλή πρώτη συζήτηση όμως δεν έχουμε ακόμα κατάληξη. Σε κάθε περίπτωση, η οποία πιθανή απόφαση για ελάφρυνση του χρέους θα ληφθεί μόνον τον Αύγουστο του 2018, αφού η Ελλάδα ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα του ESM. Οι ευρωπαίοι έχουν δείξει στο παρελθόν πως είναι έτοιμοι να συμβάλουν στη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους. Γενικά, οι ευνοϊκοί όροι που ήδη έχουν προσφερθεί στην Ελλάδα ισοδυναμούν με μια μείωση 40% του Ελληνικού δημόσιου χρέους που κατέχουν οι Ευρωπαίοι πιστωτές. Πρόκειται για πολύ σημαντική εξοικονόμηση για την Ελλάδα και δεν υποδηλώνουν επιπλέον κόστος για τον Ευρωπαίο φορολογούμενο».


Απαισιόδοξος και ο Σκουρλέτης

Τη μεγάλη δυσκολία στο θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους παραδέχτηκε και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος υποστήριξε πως η κυβέρνηση «δεν έχει τη δυνατότητα να αισιοδοξεί» με τα σημερινά δεδομένα, ειδικά από τη στιγμή που βρίσκεται στη θέση του πιο αδύναμου παίκτη στις διαπραγματεύσεις.

«Εμείς θα επιχειρήσουμε ώστε να υπάρξει μια λύση που να περιλαμβάνει τα θέματα του χρέους. Είναι κάτι τέτοιο πιθανό; Η μέχρι τώρα κινητικότητα που έχει υπάρξει δεν μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε αισιόδοξοι. Βεβαίως μένει να δούμε, διότι ξέρετε ότι πολλές φορές έστω και για λόγους τακτικής πριν ολοκληρωθεί μια συμφωνία κάθε πλευρά φροντίζει να είναι ως ένα βαθμό ή να φαίνεται πιο σκληρή. Εμείς γνωρίζουμε τι θέλουμε εκ μέρους της χώρας μας και με βάση αυτή την επιδίωξη θα κινηθούμε, πηγαίνοντας αν χρειαστεί και στη Σύνοδο Κορυφής».


Ερωτηθείς για το ποια λύση θα ικανοποιούσε την κυβέρνηση, υποστήριξε πως η διαπραγμάτευση δεν τελειώνει με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Αναγνώρισε πως η Ελλάδα είναι στη θέση του πιο αδύναμου «παίκτη» στο διαπραγματευτικό μπρα-ντε φερ που εξελίσσεται και έκανε λόγο για «γερμανοκεντρική Ευρώπη που δεν αποτελεί θελκτικό μοντέλο και δεν στηρίζεται στις αρχές και της αξίες της ΕΕ.

«Το θέμα δεν αρχίζει και τελειώνει στο πλαίσιο των συζητήσεων που αφορούν τη λεγόμενη δεύτερη αξιολόγηση. Ουσιαστικά πρόκειται για μια συνεχή συζήτηση, η οποία έχει ξεκινήσει από τα τέλη του προηγούμενου έτους. Υπάρχει μια συγκεκριμένη διαπραγματευτική τακτική εκ μέρους της χώρας μας. Πρέπει να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος για να μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα μιλάει από τη θέση του πιο αδύνατου σε αυτό το σκληρό μπρα-ντε φερ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου