Ρομά: “Σε κανέναν δεν αξίζει να ζει σαν ζώο”

Την εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων για τους Ρομά και τον τερματισμό των διακρίσεων εναντίον του, ζητά με έκθεση του το ΕΚ. (βίντεο)
Η ευρωβουλευτής Σοράγια Ποστ μιλά για τους Ρομά: «Κανείς δεν θέλει να ζει σαν τα ζώα

Η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών ψηφίζει, την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου, έκθεση πρωτοβουλίας στην οποία τα μέλη καλούν για «τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο για τους Ρομά από ότι για τους υπόλοιπους ανθρώπους».

Ακόμα και αν η ισότητα και η αρχή της μη διάκρισης αποτελούν θεμελιώδεις αρχές της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι οι οποίοι αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Η κοινότητα των Ρομά υπόκειται σε διακρίσεις αιώνες τώρα και η κατάστασή τους δεν δείχνει να βελτιώνεται.

Η κατάσταση με αριθμούς

Σύμφωνα με την έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA), 80% των Ρομά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας της χώρας τους, ενώ το 50% περίπου των Ρομά μεταξύ 6-24 ετών δεν πηγαίνει στο σχολείο. Τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου του 2015 για τις «Διακρίσεις στην ΕΕ» δείχνει ότι το 20% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι θα ένιωθε αμήχανα στον ίδιο χώρο εργασίας με έναν Ρομά, ενώ μόλις το 45% δεν θα είχε πρόβλημα αν η κόρη τους ή ο γιός τους είχε σχέση με έναν/μια Ρομά.

«Κανείς δε θέλει να είναι φτωχός. Κανείς δε θέλει να ζει σαν ζώο. Κανείς δε θέλει τα παιδιά του να μην πηγαίνουν στο σχολείο. Κανείς δε θέλει να ζει χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό. Δεν μπορούμε να γίνουμε μια περήφανη ήπειρος όσο αφήνουμε 10-12 εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν στο περιθώριο», είπε η εισηγήτρια της έκθεσης Σοράγια Ποστ (Σοσιαλιστές, Σουηδία).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου