Νεκρή δημοσιογράφος που ερευνούσε τα Panama Papers

Τον θάνατο της δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia προκάλεσε έκρηξη που σημειώθηκε σε παγιδευμένο αυτοκίνητο που ήταν παρκαρισμένο κοντά στο σπίτι της τη Δευτέρα στη Μάλτα. Η δημοσιογράφος ήταν γνωστή για την έρευνά της στα Panama Papers σχετικά με τη διαφθορά στη Μάλτα.
Η δημοσιογράφος πέθανε το απόγευμα της Δευτέρας, όταν το αμάξι της κατεστράφη από έναν ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος ανατίναξε το όχημα. 

Σε πρόσφατη έρευνά της κατηγορούσε τον πρωθυπουργό της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, καθώς και δύο κοντινούς βοηθούς, του ότι συνεργάζονται με off-shore εταιρείες οι οποίες πωλούσαν μαλτέζικα διαβατήρια και κατηγορούνταν για δωροδοκία από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν, όπως αναφέρει η Guardian

Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κάποια ανάληψη ευθύνης, ενώ η Πρόεδρος της Μάλτας Marie-Louise Coleiro Preca ζήτησε ψυχραιμία. «Σε αυτές τις στιγμές, όταν η χώρα είναι συγκλονισμένη από μια τέτοια βίαιη επίθεση, καλώ όλους να προσέξουν τι θα πουν, να μην ασκήσουν κριτική και να δείξουν αλληλεγγύη», είπε.

Σε δήλωσή του, ο Μασκάτ καταδίκασε τη «βάρβαρη επίθεση», λέγοντας ότι είχε ζητήσει από την αστυνομία να απευθυνθεί στις υπηρεσίες ασφαλείας των άλλων χωρών για βοήθεια για τον εντοπισμό των δραστών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ, η Galizia είχε απευθυνθεί στην αστυνομία πριν από 15 ημέρες για να δηλώσει ότι λάμβανε απειλές για τη ζωή της.

Ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος, ο Adrian Delia, ο οποίος είχε αναφερθεί πολλές φορές από τη δημοσιογράφο, ισχυρίστηκε ότι η δολοφονία συνδέεται με τις έρευνές της. «Μια πολιτική δολοφονία έλαβε χώρα σήμερα», δήλωσε ο Delia. «Αυτό που συνέβη σήμερα δεν ήταν μια συνηθισμένη δολοφονία. Ήταν συνέπεια της ολικής κατάρρευσης του κράτους δικαίου που συνεχίζεται εδώ και τέσσερα χρόνια» πρόσθεσε.

Η δημοσιογράφος δημοσίευσε την τελευταία της ανάρτηση στην ιστοσελίδα της στις 2:35 μ.μ., ενώ η έκρηξη που συνέβη κοντά στο σπίτι της, αναφέρθηκε στην αστυνομία λίγο μετά τις 3 μ.μ.. Οι αξιωματικοί είπαν ότι το σώμα της δεν είχε ακόμη αναγνωριστεί, ενώ θεωρείται πως ένας από τους γιους της όταν άκουσε την έκρηξη έτρεξε προς το σημείο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου