Στά όπλα στον ΣΥΡΙΖΑ για τις πωλήσεις όπλων στη Σ.Αραβία

Menelaos Myrillas / SOOC
Τα αριστερά αντανακλαστικά του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως ξυπνάει η παραμονή του ζητήματος της πώλησης οπλισμού στη Σαουδική Αραβία, που εμπλέκεται πολεμικά στον εμφύλιο της γειτονικής Υεμένης, αφού μετά τον Νίκο Φίλη και τον Γιώργο Κυρίτση, ήταν η σειρά του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, να εκφράσει αμφιβολίες για την πώληση.
Τη δυσαρέσκειά του για την επιχειρούμενη συμφωνία πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, υπερασπιζόμενος την πρωτοβουλία των πολιτικών της κυβέρνησης Ανάφερε ότι «προφανώς κάθε χώρα έχει δικαίωμα να αξιοποιεί τον πλεονάζοντα εξοπλισμό της, ωστόσο θα έπρεπε να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί σε τέτοιου είδους κινήσεις, καθώς δεν μπορεί μια χώρα με το μέγεθος της Ελλάδας να πουλάει οπλισμό αδιαφορώντας για το πώς θα χρησιμοποιηθεί αυτός».

Χαρακτήρισε προβληματικό το γεγονός ότι ο Α. Λοβέρδος εμφανίζεται να κατέχει απόρρητα έγγραφα «και να ζητάει με κόλπα αυτά να γίνουν φέιγ βολάν μέσα στη Βουλή» και κάλεσε τον βουλευτή να δώσει απαντήσεις.

Πυρά από τον Φίλη-Κυρίτση

Την ίδια ώρα, πιο ξεκάθαρη αρνητική στάση διατυπώνει ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, που εξέφρασε πρωτίστως τη βεβαιότητά του για τις «πειστικές και τεκμηριωμένες απαντήσεις» που θα δώσει η κυβέρνηση τη Δευτέρα για την διακρατική συμφωνία.

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με το σημαντικό έρεισμα εντός του κόμματος, διατύπωσε την Πέμπτη την πρόταση να ακυρωθεί η πώληση πολεμικού υλικού στο «καθεστώς του Ριάντ», διευκρινίζοντας ότι ομιλεί «από τη σκοπιά των εθνικών συμφερόντων και της Αριστεράς». Στο πλευρό του τάχθηκε ήδη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής Επικοινωνίας Συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.

«Από τη σκοπιά όμως των εθνικών συμφερόντων αλλά και της Αριστεράς που υπερασπίζεται πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά, υπάρχουν έντονα ερωτήματα για την απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει σε πωλήσεις όπλων στο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, σε μια στιγμή που οι αεροπορικές δυνάμεις αυτής της χώρας, μαζί με αυτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχουν καταγγελθεί από διεθνείς παρατηρητές ότι εμπλέκονται στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης, βομβαρδίζοντας στόχους και προκαλώντας θύματα στον άμαχο πληθυσμό και μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή. Κι όλα αυτά με την ενθάρρυνση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του ΝΑΤΟ», τονίζει ο Νίκος Φίλης σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα. 

Ακολούθως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει πως «η εξάπλωση του πολέμου και οι δραματικές αυτές εξελίξεις, είναι σε μεγάλο βαθμό, μεταγενέστερες του χρόνου λήψης της απόφασης από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά και της σχετικής συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής», προσθέτοντας, πάντως, πως τα ως άνω γεγονότα «πρέπει να συνεκτιμηθούν».

«Είναι, λοιπόν, καλό, που θα δοθούν απαντήσεις και διευκρινίσεις στο ζήτημα του σκανδάλου που θέτει η αντιπολίτευση, με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης. Θα είναι όμως απείρως καλύτερο, να ακυρωθεί η πώληση όπλων και συγκεκριμένα αεροπορικών βομβών ΜΚ-82 στο καθεστώς του Ριάντ που είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθούν στην Υεμένη. Με τον τρόπο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στη Μέση Ανατολή και στον Αραβικό κόσμο ότι αποτελεί δύναμη σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή και ότι, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα, επιθυμεί να έχει σχέση με ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς και με την εξόντωση αθώων ανθρώπων», καταλήγει ο Ν. Φίλης.

Το κείμενο που δημοσίευσε ο πρώην υπουργός, αναδημοσίευσε λίγο αργότερα ο Γ. Κυρίτσης, δηλώνοντας πως τον εκφράζει η τοποθέτηση, συμπληρώνοντας πως «συμφωνώ απολύτως».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου