Αποφασισμένη να κλείσει τα ανοικτά ζητήματα η τρόικα

Η τρόικα επιστρέφει την Τρίτη στην Αθήνα, προκειμένου να κλείσουν τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν λίγες μέρες πριν το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση θα τεθεί επί τάπητος το θέμα των ενεργειακών. Το θέμα που απασχολεί περισσότερο τους δανειστές είναι να ξεκινήσει κανονικά η «ροή» των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που θα ξεκινήσει την Τετάρτη.
Η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα, προκειμένου να πιέσει για άμεσο κλείσιμο προαπαιτούμενων και στη συνέχεια να ανάψει το πράσινο φως για την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Τα ενεργειακά παραμένουν σε πρώτο πλάνο, με την κυβέρνηση να έχει συμφωνήσει στις υποχωρήσεις που της έχουν ζητηθεί. Ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα έχει κλείσει, καθώς έχει «σφραγιστεί» η συμφωνία για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ για να σπάσει το μονοπώλιο της εταιρίας στη λιγνιτική παραγωγή και να ανοίξει νο δρόμος σε ιδιώτες.


Σημείο – κλειδί οι πλειστηριασμοί
Το άνοιγμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ήταν μια από τις πρώτες επιδιώξεις των δανειστών, με την κυβέρνηση να υποχωρεί και να ανοίγει τον δρόμο. Παρά το ότι οι συμβολαιογράφοι είχαν ανακοινώσει πως θα απέχουν από τους πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του 2017, οι πιέσεις των δανειστών ώθησαν την κυβέρνηση να επέμβει και να εγγυηθεί για την ομαλή διεξαγωγή τους.

Υπενθυμίζεται ότι για να καμφθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις, η κυβέρνηση και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, έχουν αφεθεί στην «καλή πίστη» των τραπεζών για μια προφορική συμφωνία που αναφέρει ότι θα υπάρξει προστασία ακινήτων αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία γραπτή δέσμευση όπως έχει ξεκαθαρίσει και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Νίκος Καραμούζης.


«Υπάρχει η δική μας επιλογή στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας, με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, να επικεντρωθούμε στις μεγάλες υποθέσεις, διότι αυτή είναι η προτεραιότητα. Δεν σημαίνει όμως ότι μεταγενέστερα υπάρχει κάποια συμφωνία ότι δεν θα συνεχίσουμε να κάνουμε πλειστηριασμούς», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.


Περιμένοντας νεύμα από την τρόικα
Στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας (ΕWG) του Εurogroup έγινε μια πρώτη συζήτηση για την Ελλάδα, όπου οι δανειστές ενημερώθηκαν από την ελληνική αντιπροσωπεία για τις τελευταίες εξελίξεις και τα όσα έγιναν μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου της τρίτης αξιολόγησης, στις αρχές Νοεμβρίου.

Εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την πιστή εφαρμογή όσων είχαν ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και το άνοιγμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Αυτό που απομένει για να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου είναι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις στην Αθήνα και να υπάρξει η διαβεβαίωση της τρόικας σχετικά με την υλοποίηση όσων ζητούν οι δανειστές.

Παίρνουν σειρά ο συνδικαλιστικός νόμος και οι ιδιωτικοποιήσεις
Μετά τα ενεργειακά και το άνοιγμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, σειρά θα πάρουν οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και οι περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις, καθώς τα δύο αυτά θέματα αποτελούν ξεκάθαρη απαίτηση των δανειστών, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει πως δεν επιτρέψει σημαντικές αλλαγές κατά των εργαζομένων στον συνδικαλιστικό νόμο.

Υπενθυμίζεται ότι τα 60 προαπαιτούμενα που ζητούν οι δανειστές από την κυβέρνηση, μέχρι τώρα έχουν κλείσει τα 26, με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει προ ημερών στους υπουργούς του πως θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες τους, ώστε να έχουν κλείσει τουλάχιστον 26 ακόμα μέχρι την επιστροφή της τρόικας στα τέλη Νοεμβρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου