Η ΣΕΚΑΠ του Σαββίδη απειλεί με πτώχευση αν δεν σβηστεί το πρόστιμο

Η ΣΕΚΑΠ (Ελληνική Καπνοβιομηχανία Ξάνθης) του Ιβάν Σαββίδη δείχνει έτοιμη να τραβήξει στα άκρα την υπόθεση για το πρόστιμο των 38,2 εκατομμυρίων ευρώ που της έχει επιβληθεί από το διοικητικό εφετείο Κομοτηνής για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές του 2008. Την Πέμπτη συνεδριάζει εκτάκτως το ΔΣ προκειμένου να δρομολογήσει την προετοιμασία για τη διαδικασία αναγκαστικής πτώχευσης της επιχείρησης.
Η ΣΕΚΑΠ ανακοίνωσε την έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου για την Πέμπτη προκειμένου να δρομολογήσει την προετοιμασία για τη διαδικασία αναγκαστικής πτώχευσης της επιχείρησης.

«Στο πλαίσιο της ουσιαστικής παρεμπόδισης της λειτουργίας της εταιρείας, λόγω της έκδοσης απορριπτικής απόφασης από το Εφετείο Κομοτηνής για το πρόστιμο ύψους 38 εκατ. ευρώ για παραβάσεις, οι οποίες έλαβαν χώρα το 2009, καθώς και της πρόσφατης απόφασης των τελωνειακών Αρχών της Ξάνθης, η οποία κατέστησε ανέφικτη την πώληση προϊόντων στην εσωτερική αγορά, η ΣΕΚΑΠ ανακοινώνει τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Διοικητικού της Συμβουλίου. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017, με την συμμετοχή ειδικών από κορυφαίες ελληνικές εταιρείες, που εξειδικεύονται σε θέματα πτωχεύσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρία.

Υπενθυμίζεται ότι το διοικητικό εφετείο Κομοτηνής έκρινε προ ημερών ότι θα πρέπει να πληρωθεί από την ΣΕΚΑΠ (Ελληνική Καπνοβιομηχανία Ξάνθης) το πρόστιμο για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές του 2008. Το πρόστιμο θα κληθεί να πληρώσει η διοίκηση του Ιβάν Σαββίδη, η οποία ανέλαβε την καπνοβιομηχανία το 2013 και έχει απειλήσει ακόμα και με αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης, σε περίπτωση που τελικά επιβληθεί το πρόστιμο.

Η ΣΕΚΑΠ καλείται να πληρώσει το πρόστιμο για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές του 2008, δηλαδή για υπόθεση που χρονολογείται πέντε χρόνια πριν εξαγοραστεί από τον όμιλο Σαββίδη το 2013. Η εταιρία υποστηρίζει ότι η υπόθεση της γνωστοποιήθηκε το 2016.

Όπως είχε αναφέρει στο Capital.gr ο νομικός παραστάτης της εταιρίας Αλέξανδρος Λυκουρέζος, μόλις επιδοθεί η «ατομική ειδοποίηση πληρωμής» του προστίμου τότε θα υποβληθεί ανακοπή κατά της απόφασης, αίτηση αναστολής και αίτημα προσωρινής διαταγής στο Πρωτοδικείο Κομοτηνής. Στόχος θα είναι να μην απαιτηθεί, ή τουλάχιστον να παγώσει, η άμεση καταβολή του προστίμου των 38 εκατομμυρίων στην εταιρία ΣΕΚΑΠ το οποίο είχε επιβληθεί για τελωνειακές παραβάσεις για εξαγωγές του 2008.

Βασικό επιχείρημα αποτελεί το γεγονός ότι η εταιρία αγοράστηκε από τον όμιλο Σαββίδη το 2013, χωρίς να γνωρίζει ή να έχει επιδοθεί σχετική καταλογιστική πράξη. Επίσης επιχείρημα -νομικό- αποτελεί η τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση με την οποία απαλλάσσεται η σημερινή διοίκηση εταιρίας για χρέη προηγουμένων διοικήσεων αν δεν είχε γνώση αυτών όταν ανέλαβε. Στόχος είναι να «παγώσει» η υποχρέωση άμεσης καταβολής του προστίμου ώστε να δοθεί χρόνος να εκδικαστεί, επί των νομικών ζητημάτων, η υπόθεση στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου