Έκτακτη συνεδρίαση του ΟΗΕ μετά την απόφαση – καταπέλτη Τραμπ για Μέση Ανατο

Συνεδριάζει εκτάκτως το απόγευμα το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να συζητήσει για τη μονομερή αναγνώριση από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, ανατρέποντας έτσι μία συμφωνία μια συμφωνία 70 ετών και προκαλώντας διεθνή ανησυχία.
Όπως γνωστοποίησε η προεδρία του οργάνου του ΟΗΕ, την οποία ασκεί τον τρέχοντα μήνα η Ιαπωνία, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα αρχίσει τη συνεδρίασή του συζητώντας άλλα θέματα περί τις 17:00 (ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια θα εξεταστεί το θέμα της Ιερουσαλήμ.

Αίτημα για σύγκληση του ΟΗΕ από 8 χώρες

Το αίτημα να συγκληθεί εκτάκτως το Σ.Α. και να υπάρξει ενημέρωση από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες υποβλήθηκε νωρίτερα από τις διπλωματικές αποστολές οκτώ κρατών μελών του, της Βολιβίας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Σενεγάλης, της Σουηδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ουρουγουάης.

Με την απόφασή του ο Ντ. Τραμπ ανέτρεψε την πολιτική που ασκούσαν επί δεκαετίες οι ΗΠΑ,προκαλώντας αγανάκτηση στους Παλαιστίνιους κι αψηφώντας τις προειδοποιήσεις πως θα πυροδοτήσει αναταραχή στη Μέση Ανατολή.

«Ο ΟΗΕ έχει δώσει στην Ιερουσαλήμ ένα ειδικό νομικό και πολιτικό καθεστώς, που το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει προτρέψει τη διεθνή κοινότητα να σεβαστεί. Αυτός είναι ο λόγος που πιστεύουμε ότι το Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει αυτό το θέμα κατεπειγόντως», εξήγησε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Σουηδίας στα Ηνωμένα Έθνη, Καρλ Σκάου.

Μια απόφαση του Σ.Α. του ΟΗΕ που υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 υπογράμμιζε ότι ο Οργανισμός «δεν θα αναγνωρίσει καμιά αλλαγή των γραμμών της 4ης Ιουνίου 1967», κάτι που συμπεριλάμβανε «την Ιερουσαλήμ», πέρα από «αυτές που θα συμφωνηθούν από τα μέρη μέσω διαπραγματεύσεων». Η απόφαση αυτή είχε εγκριθεί με 14 ψήφους υπέρ και την αποχή της κυβέρνησης του τέως προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, που αψήφησε τις σθεναρές πιέσεις του Ισραήλ και του Τραμπ η Ουάσιγκτον να ασκήσει το βέτο της.

«Δεν υπάρχει σχέδιο Β»

Μετά την ομιλία του Τραμπ την Τετάρτη, ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Έχω εκφραστεί με συνέπεια εναντίον μονομερών μέτρων που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την προοπτική της ειρήνης μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων». «Αυτή τη στιγμή της μεγάλης ανησυχίας, θέλω να καταστήσω σαφές ένα πράγμα: δεν υπάρχει εναλλακτική στη λύση των δύο κρατών. Δεν υπάρχει σχέδιο Β», συνέχισε. «Θα κάνω το παν εντός των δυνάμεών μου για να υποστηρίξω (την προσπάθεια) οι ηγέτες των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων να επιστρέψουν σε διαπραγματεύσεις που θα έχουν νόημα», συμπλήρωσε ο Γκουτέρες.

Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι αντίθετα εξήρε την απόφαση του Τραμπ, την οποία χαρακτήρισε «δίκαιη και σωστή».

Υπενθυμίζεται ότι σε επίσημη αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής προχώρησε με διάγγελμα του ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη, απόφαση που σύμφωνα με τον ίδιο «θα έπρεπε να ληφθεί εδώ και καιρό», χωρίς να υπολογίζει τις προειδοποιήσεις πως «κάτι τέτοιο θα έχει εξαιρετικά επικίνδυνες συνέπειες». Στην απόφαση του αυτή, οι οποία προκαλεί ανησυχίες για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, έχουν διαφωνήσει μάλιστα ανοιχτά ο Αραβικός Σύνδεσμος, η Τουρκία, η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, πάντως, δήλωσε ότι «οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστινίους πρέπει να περιλαμβάνει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ» ενώ προέτρεψε και άλλες χώρες να στηρίξουν τη απόφαση του Τραμπ και να πράξουν αντιστοίχως.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου