«Πολύ απαιτητική η τέταρτη αξιολόγηση» το μήνυμα του Eurogroup προς την Αθήνα

Εντός του Μαρτίου αναμένεται να εκταμιευθεί προς την Ελλάδα η πρώτη υποδόση ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Για μια ακόμη φορά δεν υπήρξαν συγκεκριμένες αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από το Eurogroup, ενώ συζητήθηκαν τα 88 προαπαιτούμενα για την τέταρτη αξιολόγηση. Ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε ότι μέχρι τις 21 Ιουνίου θα πρέπει να έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις για την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου και το πλαίσιο εποπτείας που θα επιβληθεί στη χώρα μετά τον Αύγουστο, επισημαίνοντας ότι η τέταρτη αξιολόγηση θα είναι «πολύ απαιτητική». Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Σεντένο, υποστήριξε ότι στο Eurogroup του Απριλίου η ελληνική κυβέρνηση θα έχει την ευκαιρία να λάβει την «πλήρη κυριότητα» των πολιτικών που θα ακολουθηθούν.
Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, αποφασίστηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να εκταμιευθεί εντός του Μαρτίου η υποδόση των 5,7 δισεκατομμυρίων προς την Ελλάδα. Έγιναν συζητήσεις σχετικά με την πορεία της τέταρτης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου, η οποία περιλαμβάνει 88 προαπαιτούμενα. Η δεύτερη υποδόση, ύψους 1 δισ. αναμένεται να δοθεί αργότερα για την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου και θα δοθεί υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει κανονικά η συγκεκριμένη διαδικασία και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Ο Π. Μοσκοβισί δήλωσε ότι θα πρέπει μέχρι τις 21 Ιουνίου να έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο για την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου και το αυστηρό πλαίσιο εποπτείας για την «μεταμνημονιακή» περίοδο, που θα επιβάλουν οι δανειστές.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, καθώς βρισκόμαστε εκατό ημέρες πριν από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Έως τότε θα πρέπει να αποφασιστεί ένα συνολικό πακέτο για την ολοκλήρωση του προγράμματος, το οποίο θα περιλαμβάνει πρώτον, τη στρατηγική ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση τον Απρίλιο, δεύτερον, τα μέτρα για το χρέος και τρίτον, την εποπτεία για τη “μετά το πρόγραμμα εποχή”», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μοσκοβισί.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε να παρουσιάσει τη στρατηγική για την ανάπτυξη της Ελλάδας πριν από το ορθόδοξο Πάσχα, τονίζοντας ότι θα αποτελέσει ένα «σημαντικό τεστ για την αξιοπιστία» της χώρας στη συνολική συζήτηση για τη «μεταμνημονιακή» εποχή. Υπογράμμισε πως η τέταρτη αξιολόγηση δεν πρόκειται να αποτελέσει τυπική διαδικασία. «Δεν πρέπει να ξεγελιόμαστε. Η ολοκλήρωση 88 προαπαιτούμενων είναι πολύ απαιτητική»


Σφικτά χρονοδιαγράμματα και το μπαλάκι για την «επόμενη μέρα» στην Ελλάδα
Για «σφικτά χρονοδιαγράμματα» μίλησε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Σεντένο, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να λάβει την «πλήρη κυριότητα» των πολιτικών που θα ακολουθηθούν μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο του 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου