Η Γάζα θρηνεί θύματα - το Ισραήλ απορρίπτει έρευνες

Στους 17 ο αριθμός των νεκρών Παλαιστίνιων, καθώς ένας από τους τραυματίες των διαδηλώσεων υπέκυψε στα τραύματα του. Τους νεκρούς από τα ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας θρήνησε την Κυριακή η Παλαιστίνη. Ανεξάρτητη έρευνα για τα αιματηρά επεισόδια ζήτησε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η Ευρωπαϊκή Ένωση με την ισραηλινή πλευρά να απορρίπτει το αίτημα. Με προσεκτικές κινήσεις απαντά στις ενέργειες του Ισραήλ η Γαλλία καλώντας τις αρχές να «επιδείξουν μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση».

Την Κυριακή χιλιάδες κάτοικοι από τη Λωρίδα της Γάζας παρευρέθηκαν στις κηδείες των διαδηλωτών που έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια επεισοδίων που ξέσπασαν στο πλαίσιο της «Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής», διεκδικώντας το δικαίωμα της επιστροφής των Παλαιστινίων οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τη γη τους ή διέφυγαν κατά τη διάρκεια του πολέμου που ακολούθησε την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Λωρίδας της Γάζας συνολικά τραυματίστηκαν 1.400 άνθρωποι κατά τη διάρκεια των αιματηρών γεγονότων, ενώ δεν υπήρξε νεκρός η τραυματίας από την ισραηλινή πλευρά.

Απορρίπτει ανεξάρτητη έρευνα το Ισραήλ

Διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας ζήτησαν ο ΟΗΕ και η ΕΕ. Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησαν τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τη χρήση πραγματικών πυρών από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα.

Το Ισραήλ απέρριψε την εν λόγω έρευνα, με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Άβιγντορ Λίμπερμαν να δηλώνει ότι οι εκκλήσεις για ανεξάρτητη έρευνα ήταν υποκριτικές και επανέλαβε την αντίθεσή του για μια τέτοια έρευνα. «Δεν θα διεξαχθεί έρευνα. Δεν θα υπάρχει τίποτα εδώ. Δεν θα συνεργαστούμε με καμία εξεταστική επιτροπή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία και το Human Rights Watch, επέκριναν το Ισραήλ για τη χρήση όπλων.


Στους 17 ανέρχονται οι νεκροί

Ένας από τους τραυματίες υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη την Παρασκευή κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται πλέον στους 17.

Ο Φαρίς αλ-Ρακίμπ, 29 ετών, είχε τραυματισθεί στο στομάχι στο νότιο τμήμα της λωρίδας της Γάζας στη διάρκεια πορείας στην οποία είχαν συμμετάσχει δεκάδες χιλιάδες παλαιστίνιοι διαδηλωτές.
Παρέμβαση του Πάπα Φραγκίσκου

Κατά τη διάρκεια κηρύγματος για το Πάσχα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο Πάπας Φραγκίσκος απεύθυνε έκκληση για ειρήνη στους Αγίους Τόπους, λέγοντας ότι οι συγκρούσεις στην περιοχή πλήττουν τους ανυπεράσπιστους ανθρώπους.
Επίσης, έκανε έκκληση για τον τερματισμό της «σφαγής» στη Συρία, ζητώντας την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας και την ειρήνη στο Νότιο Σουδάν και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Φειδωλή απάντηση Γαλλίας 

Να επιδείξει συγκράτηση ζητά από το Ισραήλ η Γαλλία μετά τον θάνατο 16 ανθρώπων από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας.
«Η Γαλλία υπενθυμίζει στις ισραηλινές αρχές το καθήκον τους να προστατεύουν τους αμάχους και τους παροτρύνει να επιδείξουν τη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.
«Η Γαλλία υπογραμμίζει επίσης το δικαίωμα των Παλαιστινίων να αποδεικνύουν ειρηνικά», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου