Βομβαρδισμοί κατά της Συρίας από ΗΠΑ και συμμάχους

Oι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία πραγματοποίησαν σήμερα τα ξημερώματα συντονισμένες αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων των κυβερνητικών δυνάμεων στη Συρία, σε απάντηση στη φερόμενη επίθεση με χημικά που σημειώθηκε στην Ντούμα το προηγούμενο Σάββατο. Αυτοσυγκράτηση ζητά ο ΟΗΕ από τα μέλη - κράτη του. Με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ οι βομβαρδισμοί, με τον γγ του Οργανισμού, Γενς Στόλτενμπεργκ, να στηρίζει τις πρακτικές των δυτικών χωρών. Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκαλεί η Ρωσία. Στο «πλευρό των συμμάχων της» η ΕΕ, σύμφωνα με δηλώσεις του Ντόναλντ Τουσκ.
Πρόκειται για τη σημαντικότερη μέχρι στιγμής επέμβαση των δυτικών δυνάμεων εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας από τον Λευκό Οίκο. Την ώρα που μιλούσε εκρήξεις συντάραζαν τη Δαμασκό. 

Όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις, περισσότεροι από 100 πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από αεροπλάνα και πλοία έπληξαν τρεις από τις βασικότερες εγκαταστάσεις παρασκευής χημικών όπλων.


«Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε αυτή την απάντηση μέχρι να σταματήσει το συριακό καθεστώς τη χρήση απαγορευμένων χημικών παραγόντων», δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. «Αυτές δεν είναι πράξεις ενός ανθρώπου. Είναι εγκλήματα ενός τέρατος» είπε ο Ντ. Τραμπ για τον Άσαντ.


Κανένα πλήγμα σε ρωσικές βάσεις

Όπως μεταδίδει το ρωσικό υπουργείο, κανένα από τα δυτικά πλήγματα δεν απείλησε τις ρωσικές βάσεις αεροπορίας και του ναυτικού στο συριακό έδαφος.
«Κανένας από τους πυραύλους κρουζ που εκτοξεύθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από τους συμμάχους τους δεν μπήκε στη ζώνη ευθύνης της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας που προστατεύει τις εγκαταστάσεις στην Ταρτούς και τη Χμέιμιμ», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

«Οι ενέργειες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και τις Βρετανίας στη Συρία θα έχουν συνέπειες», προειδοποίησε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον, Ανατόλι Αντόνοφ.

«Οι χειρότεροι φόβοι επαληθεύτηκαν. Δεν εισακούστηκαν οι προειδοποιήσεις μας. Ένα προσχεδιασμένο σενάριο εφαρμόζεται. Ξανά, απειλούμαστε. Προειδοποιήσαμε ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες» προσέθσε ο Αντόνοφ.

«'Όλη η ευθύνη για αυτές ανήκει στην Ουάσιγκτον, το Λονδινο και το Παρίσι» κατέληξε.

Αυτοσυγκράτηση ζητά ο ΟΗΕ

O γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τα μέλη – κράτη του ΟΗΕ «να δείξουν αυτοσυγκράτηση σε αυτές τις επικίνδυνες συνθήκες και να αποφύγουν οποιεσδήποτε πράξεις που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν την κατάσταση και να επιδεινώσουν τα δεινά του συριακού λαού», όπως μεταδίδει το AlJazeera.

«Έχω εκφράσει επανειλημμένα τη βαθιά απογοήτευσή μου για το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν κατάφερε να συμφωνήσει για έναν ειδικό μηχανισμό αποτελεσματικής λογοδοσίας για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, προκειμένου να αναλάβει τις ευθύνες του και να καλύψει αυτό το κενό» πρόσθεσε.


Με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ

Τη στήριξή του στις ενέργειες των ΗΠΑ – Γαλλίας – Βρετανίας εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Υποστηρίζω τις ενέργειες που έχουν αναλάβει οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία ενάντια στις εγκαταστάσεις και τις δυνατότητες χημικών όπλων του Συριακού καθεστώτος. Αυτό θα μειώσει την ικανότητα του καθεστώτος να επιτεθεί περαιτέρω στους ανθρώπους της Συρίας με χημικά όπλα» είπε σε δήλωση του όπως αναφέρει πάντα το AlJazeera.

Τουρκία: Αρμόδια απάντηση

Στο πλευρό των ΗΠΑ και στους συμμάχους τους τάσσεται η Τουρκία η οποία χαρακτήρισε τον βομβαρδισμό της Ντούμας τα ξημερώματα του Σαββάτου ως «αρμόδια απάντηση» στην φερόμενη χημική επίθεση την προηγούμενη εβδομάδα

«Χαιρετίζουμε αυτή την επιχείρηση, που ανακουφίζει τη συνείδηση ολόκληρης της ανθρωπότητας για την επίθεση στην Ντούμα, που όλα οδηγούν στο να αποδοθεί στο (συριακό) καθεστώς», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Το συριακό καθεστώς εδώ και περισσότερο από επτά χρόνια κατατυραννεί τον ίδιο τον λαό του, τόσο με συμβατικά όσο και με χημικά όπλα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ από Ρωσία

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκαλεί σήμερα η Ρωσία καταγγέλλοντας «με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα» τις επιθέσεις.

«Η Ρωσία συγκαλεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να εξετάσει τις επιθετικές ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους», αναφέρει σε ανακοινωσή του το Κρεμλίνο.

«Η Ρωσία καταγγέλλει με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα την επίθεση στη Συρία, όπου ρώσοι στρατιωτικοί βοηθούν τη νόμιμη κυβέρνηση να αγωνισθεί κατά της τρομοκρατίας», προστίθεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ισραήλ: Δικαιολογημένη η επίθεση

«Σημαντικό σήμα» προς το Ιράν, τη Συρία και τη λιβανική μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ, χαρακτήρισε τις επιδρομές ο Γιοάβ Γκαλάντ, μέλος του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας.

«Η χρήση χημικών όπλων παραβιάζει μια κόκκινη γραμμή και η ανθρωπότητα δεν μπορεί πλέον να την ανέχεται», δήλωσε ο Γκαλάντ σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Η αμερικανική επίθεση στέλνει ένα σημαντικό σήμα προς τον άξονα του κακού -- το Ιράν, τη Συρία και τη Χεζμπολάχ», πρόσθεσε ο Γκαλάντ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο, η κυβέρνηση είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για τα πλήγματα 12 έως 24 ώρες πριν.

Ερωτηθείς αν το Ισραήλ βοήθησε στην επιλογή των στόχων, ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί, δήλωσε: «Όχι απ' όσα γνωρίζω».


Γαλλία: Στόχος το παράνομο χημικό πρόγραμμα

Όπως ανακοίνωσε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί στόχος των πληγμάτων ήταν το κύριο κέντρο έρευνας του συριακού καθεστώτος και τα δύο κέντρα του «παράνομου χημικού προγράμματος».

«Επλήγη η δυνατότητα ανάπτυξης, τελειοποίησης και παραγωγής χημικών όπλων», ανέφερε στη δήλωση που έκανε στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων. «Ο στόχος είναι απλός: να εμποδισθεί το καθεστώς να χρησιμοποιήσει και πάλι χημικά όπλα», είπε.

«Δεν επιδιώκουμε την αντιπαράθεση και αρνούμαστε κάθε λογική στρατιωτικής κλιμάκωσης, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο φροντίσαμε με τους συμμάχους μας να έχουν ειδοποιηθεί οι Ρώσοι εκ των προτέρων», υπογράμμισε η υπουργός.

Φρεγάτες πολλαπλών ρόλων

Όπως ανέφερε η υπουργός, η Γαλλία κινητοποίησε φρεγάτες πολλαπλών ρόλων στη Μεσόγειο και καταδιωκτικά αεροπλάνα για να πλήξουν τη Συρία. «Φρεγάτες πολλαπλών ρόλων, συνοδευόμενες από πολεμικά πλοία προστασίας και υποστήριξης, αναπτύχθηκαν στη Μεσόγειο. Ταυτόχρονα μια αεροπορική αποστολή αναχώρησε στην αρχή της νύκτας από αεροπορικές βάσεις στη Γαλλία για να φθάσει στις ακτές της Συρίας», είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτά τα διαφορετικά μέσα εκτόξευσαν με τέλειο συντονισμό πυραύλους κρουζ σε στενό συγχρονισμό με τους Αμερικανούς και Βρετανούς συμμάχους μας», σημείωσε.

«Η ΕΕ στο πλευρό των συμμάτων της»

Η Ε.Ε. «θα παραμείνει στο πλευρό των συμμάχων της με το μέρος της δικαιοσύνης» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μετά από τα δυτικά πλήγματα κατά της Συρίας.

«Τα πλήγματα των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνουν ξεκάθαρα πως το συριακό καθεστώς, μαζί με τη Ρωσία και το Ιράν, δεν μπορεί να συνεχίζει αυτή την ανθρώπινη τραγωδία, τουλάχιστον χωρίς κόστος», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο Ντόναλντ Τουσκ.


Τσίπρας: Η Ελλάδα δε θα λάβει μέρος στην επιχείρηση

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ο λέξης Τσίπρας του τόνισε πως οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα συμμετέχουν σε πιθανή στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αφού καταδίκασε την χρήση χημικών όπλων, είπε ότι απαιτούνται αποφασιστικές πρωτοβουλίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε την ανάγκη να γίνουν προσπάθειες για ειρηνική επίλυση με βάση την πρόταση της Σουηδίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου