Γαλλία: Τα επεισόδια της Πρωτομαγιάς δίνουν πάτημα για αυξημένη αστυνομική καταστολή

Η γαλλική αστυνομία έχει θέσει υπό κράτηση 109 διαδηλωτές που δημιούργησαν επεισόδια κατά τη διάρκεια του εορτασμού της πρωτομαγιάς στο Παρίσι την Τρίτη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, περίπου 1.200 κουκουλοφόροι διαδηλωτές προκάλεσαν ζημιές σε οχήματα. Τα επεισόδια έδωσαν πάτημα στην γαλλική κυβέρνηση για να ανακοινώσει πως στις επόμενες διαδηλώσεις κατά των αντιλαϊκών μέτρων που προωθούνται, «θα υπάρχουν επιπλέον δυνάμεις της τάξης».
Όπως μεταδίδει το BBC, η γαλλική αστυνομία έχει θέσει υπό κράτηση 109 διαδηλωτές που προκάλεσαν επεισόδια στους δρόμους του Παρισιού κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την επέτειο της Πρωτομαγιάς. Διαψεύστηκαν οι πληροφορίες που έκαναν λόγο για περισσότερες από 200 συλλήψεις.





Οι διαδηλωτές πέταξαν αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών, που απάντησαν με ρίψεις χημικών. Σύμφωνα με τις αρχές περίπου 1.200 κουκουλοφόροι διαδηλωτές εμφανίστηκαν στο περιθώριο της προγραμματισμένης πορείας των συνδικαλιστικών ενώσεων για την Πρωτομαγιά.


Περισσότεροι αστυνομικοί στις διαδηλώσεις κατά των αντιλαϊκών μέτρων

Μετά τα επεισόδια της Τρίτης ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε τη στάση μερίδας των διαδηλωτών, χαρακτηρίζοντας τους μπαχαλάκηδες. «Η 1η Μαΐου είναι η ημέρα των εργαζόμενων, όχι των μπαχαλάκηδων», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «επί τόπου βρίσκονταν ένας πρωθυπουργός και ένας υπουργός Εσωτερικών και έλαβαν τις απαραίτητες αποφάσεις. Έγιναν συλλήψεις, ελήφθησαν όλα τα μέτρα».

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ ξεκαθάρισε την Τετάρτη ότι στις επόμενες διαδηλώσεις θα υπάρχουν «ακόμη περισσότερες δυνάμεις της τάξης» και υποστήριξε ότι στόχος του αυξημένου αριθμού αστυνομικών δυνάμεων θα είναι «να χωρίσουν εντελώς τους διαδηλωτές από αυτούς που θέλουν να προκαλέσουν ταραχές».

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες, χιλιάδες εργαζόμενοι σε πολλούς κλάδους του δημόσιου τομέα, διαμαρτυρόμενοι για τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν. Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει και το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί τη διέλευση συνόρων σε μετανάστες χωρίς έγγραφα και δυσκολεύει τους αιτούντες άσυλο να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου