Βέλγιο: Ο ένοπλος ήταν γνωστός κρατούμενος και φώναζε "Αλλάχ Ακμπάρ"; Όλα τα σενάρια ανοιχτά

Ένοπλος άνδρας πυροβόλησε και σκότωσε δύο αστυνομικούς στη λεωφόρο ντ’Αβρουά στη Λιέγη, σήμερα το πρωί και έπεσε νεκρός από πυρά.
Εκτός του δράστη σκοτώθηκαν δύο αστυνομικοί και ένας διερχόμενος. Υπάρχουν επίσης δύο τραυματίες, σύμφωνα με βελγικό μέσο ενημέρωσης. Προκρίνεται η τρομοκρατική ενέργεια, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Σύμφωνα με πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας Le Soir o δράστης ονομάζεται Μπενιαμίν Χερμάν, γεννηθεις το 1985. Ο ίδιος φέρεται να ήταν χρόνια κρατούμενος φυλακών και αποφυλακίσθηκε χθές βράδυ. Ο ίδιος ήταν σε επαφή με πολλύς ριζοσπαστικοποιημένους κρατούμενους.


Αφού πυροβόλησε τους αστυνομικούς, ο άνδρας φαίνεται ότι οχυρώθηκε κρατώντας μία γυναίκα ως όμηρο στον έκτο όροφο του σχολείου που βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκαν τα γεγονότα.

Ένας ένοπλος σκότωσε δύο αστυνομικούς και έναν περαστικό σήμερα προτού πυροβοληθεί και σκοτωθεί στο κέντρο της Λιέγης, στο Βέλγιο, ανέφερε στην ιστοσελίδα της η δημόσια ραδιοτηλεόραση RTBF. Οι αρχές δήλωσαν πως το κίνητρο της τρομοκρατίας δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Libre Belgique, που επικαλείται αστυνομική πηγή, ο ένοπλος φώναξε Αλλάχ Άκμπαρ --ο Θεός είναι ο πιο μεγάλος στα αραβικά-- και η RTBF ανέφερε πως οι ερευνητές πιστεύουν πως ο επιτιθέμενος θα μπορούσε κάλλιστα να είχε τρομοκρατικό κίνητρο.

Ο άνδρας πήρε όμηρο μία γυναίκα κάποια στιγμή στη διάρκεια της επίθεσης, ανέφερε η εφημερίδα. 

Το εθνικό κέντρο αντιτρομοκρατικών κρίσεων, το οποίο, όπως ανέφερε στο Twitter ο υπουργός Εσωτερικών Ζαν Ζαμπόν, παρακολουθεί την κατάσταση, ανέφερε πως το κίνητρο της τρομοκρατίας δεν μπορεί να αποκλειστεί αν και ερευνά και άλλες πιθανές αιτίες του συμβάντος.

«Είναι (η τρομοκρατία) μία από τις ερωτήσεις στο τραπέζι, αλλά για την ώρα όλα τα σενάρια είναι ανοικτά», δήλωσε εκπρόσωπος του κέντρου κρίσεων.

Άλλοι δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Belga. Εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Λιέγης επιβεβαίωσε πως οι δύο αστυνομικοί πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν και πως ο ένοπλος «εξουδετερώθηκε», αλλά δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει λεπτομέρειες του συμβάντος.

Εικόνες που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ανθρώπους να τρέχουν σε αναζήτηση καταφυγίου στην κεντρική λεωφόρο 


Η Λιέγη, μια βιομηχανική πόλη κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία στη γαλλόφωνη Βαλλονία, αποτέλεσε επίσης το σκηνικό ενός περιστατικού με πυροβολισμούς το 2011, όταν ένας ένοπλος σκότωσε τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 100 προτού στρέψει το όπλο στον εαυτό του.
Το Βέλγιο είναι σε κατάσταση υψηλού συναγερμού μετά την ανάμιξη ενός πυρήνα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος με έδρα τις Βρυξέλλες στις επιθέσεις στο Παρίσι το 2015 κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι και στις Βρυξέλλες το 2016 όπου σκοτώθηκαν 32 άνθρωποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου