Εντοπίστηκε κύκλωμα πλαστών βεβαιώσεων - Επανελέγχονται οι αποφυλακίσεις από το 2015

Διευρύνεται η έρευνα και για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, στις υποθέσεις παράνομων αποφυλακίσεων υπό όρους με πλαστά πιστοποιητικά αναπηρίας, όπως έγινε γνωστό από εισαγγελικές πηγές. Παράλληλα, επανελέγχονται οι αποφυλακίσεις για λόγους υγείας από το 2015 και μετά.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει το ΑΠΕ, η Εισαγγελία Διαφθοράς που ερευνά την υπόθεση του επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου της Energa , (o οποίος πρόσφατα αποφυλακίστηκε με πλαστά πιστοποιητικά), εντόπισε κύκλωμα που δρούσε και μέσα στις φυλακές χορηγώντας ιατρικές βεβαιώσεις και σε άλλους κρατούμενους, με αποτέλεσμα την αποφυλάκισή τους.

Τώρα είναι στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών η υπόθεση κρατούμενου, ο οποίος εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση και άλλα αδικήματα, ο οποίος κατάφερε να αποφυλακιστεί με όρους πριν από λίγους μήνες, επικαλούμενος αναπηρία και προσκομίζοντας ιατρικά πιστοποιητικά που ελέγχονται ως πλαστά.

Το ίδιο πρόσωπο φέρεται να εμπλέκεται στο ευρύτερο κύκλωμα χορήγησης πλαστών πιστοποιητικών, που οδηγούν σε παράνομες αποφυλακίσεις.

Ο τέως κρατούμενος είναι ελεύθερος καθώς παρήλθε η προθεσμία μέσα στην οποία μπορούσε να ασκηθεί έφεση κατά του βουλεύματος της αποφυλάκισής του, έτσι ώστε να ακολουθηθεί το μοντέλο Φλώρου, όπου μετά από έφεση ανακλήθηκε το πρωτοβάθμιο βούλευμα και ο επιχειρηματίας συνελήφθη και οδηγήθηκε πίσω στις φυλακές Χαλκίδας.

Υπό αυτά τα δεδομένα και προκειμένου να αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους αποφυλακίσεις, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσει σε αλλαγή (τροπολογία) του άρθρου 110Α του Ποινικού Κώδικα, που προβλέπει την υπό όρους αποφυλάκιση για λόγους υγείας, ώστε να είναι εφικτή η ανάκληση του βουλεύματος με βάση το οποίο ένας κρατούμενος αποφυλακίζεται όταν υπάρχουν ενδείξεις περί πλαστότητας των ιατρικών εγγράφων.

Τέλος, ως προς την υπόθεση του Αριστείδη Φλώρου, η έρευνα βρίσκεται στην τελική της ευθεία και σύμφωνα με πληροφορίες έχει εντοπιστεί και άλλο πλαστό πιστοποιητικό που μειώνει περαιτέρω το ποσοστό αναπηρίας που επικαλέστηκε για την αποφυλάκισή του.

Επανελέγχονται οι αποφυλακίσεις για λόγους υγείας από το 2015 και μετά
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου ανακοίνωσε την απόφαση του υπουργείου να επανελεγχθούν όλες οι αποφυλακίσεις που έγιναν για λόγους υγείας, από το 2015 και μετά, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι έγιναν με χρήση πλαστών πιστοποιητικών αναπηρίας ή ψευδή στοιχεία. Υπερασπίστηκε τον νόμο Παρασκευόπουλου λέγοντας πως στοχοποιείται για λόγους που δεν υφίστανται αντικειμενικά. Ο αναπληρωτής τομεάρχης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, υποστήριξε ότι ο κόσμος φοβάται να βγει από σπίτι του και δεσμεύθηκε πως σε περίπτωση που γίνουν κυβέρνηση θα καταργήσουν τον νόμο Παρασκευόπουλου.

Ο Μ. Καλογήρου ανακοίνωσε ότι στην τροπολογία με την οποία επεκτείνεται ο νόμος Παρασκευόπουλου, προβλέπεται διάταξη για επανέλεγχο όλων των αποφυλακίσεων που έγιναν για λόγους υγείας, από το 2015. Στόχος του επανέλεγχου είναι να ανακληθούν όσες αποφυλακίσεις διαπιστωθεί ότι έγιναν με χρήση πλαστών πιστοποιητικών αναπηρίας ή ψευδή στοιχεία.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο νόμος Παρασκευόπουλου δέχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα αβάσιμη κριτική «Δεν χρειάζεται να υπερασπιστώ εγώ τον κ. Παρασκευόπουλο. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα στοχοποιείται για συγκεκριμένη πολιτική της κυβέρνησης, η οποία είναι συλλογική και για λόγους που δεν στοιχειοθετούνται και δεν υφίστανται αντικειμενικά».

Άσκησε κριτική στη στάση που κρατά η Νέα Δημοκρατία για τις αποφυλακίσεις, τονίζοντας ότι από 2017 έχουν εξαιρεθεί ως προς την αποφυλάκιση οι περιπτώσεις που αφορούν σκληρά κακουργήματα. «Ξεχνάμε ότι από το 2017 τα σκληρά κακουργήματα έχουν εξαιρεθεί από την αποσυμφορητική διάταξη. Υπήρξε απόλυτος αποκλεισμός σε αδικήματα, με τροπολογία Κοντονή, όπως είναι η αρπαγή ανηλίκων, ο βιασμός, η αποπλάνηση παιδιών, ασέλγεια σε ανήλικο έναντι αμοιβής, οι ληστείες από την οποίες προκλήθηκε θάνατος, με ιδιαίτερα σκληρά χαρακτηριστικά και με χρήση όπλου, αυτά έχουν εξαιρεθεί».

«Ο κόσμος φοβάται να βγει από το σπίτι του»

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, επιτέθηκε στην κυβέρνηση και υποστήριξε ότι λόγω και του νόμου Παρασκευόπουλου τα εγκλήματα είναι καθημερινά και σκληρά και η κυβέρνηση παραμένει αμετανόητη, ενώ δεσμεύτηκε πως θα καταργήσουν τον νόμο Παρασκευόπουλου αν γίνουν κυβέρνηση.

«Το ίδιο το Συμβούλιο της Ευρώπης λέει ότι πρέπει να ενισχυθεί η αντεγκληματική πολιτική, πρέπει να υπάρχουν φυλακές υψίστης ασφαλείας, όπως υπάρχουν σε όλον τον δυτικό κόσμο. Παντού. Όλες οι χώρες της Ευρώπης, η Αμερική, ο Καναδάς έχουν φυλακές υψίστης ασφαλείας. Τι δεν καταλαβαίνετε; Έρχεται το Συμβούλιο της Ευρώπης και το λέει ρητά. Η Ελλάδα είναι σε κομβικό σημείο. Η Ελλάδα έχει μετανάστευση, υπάρχει αλλαγή της βαθμίδας και της ποιότητας των εγκλημάτων. Ο κόσμος φοβάται να βγει από το σπίτι του. Τα εγκλήματα είναι καθημερινά και σκληρά και αυτή είναι η απάντησή σας; Παραμένετε αμετανόητοι.

Είναι ξεκάθαρο ότι εμείς θα καταργήσουμε αυτόν τον νόμο. Εσείς γιατί δεν τον καταργείτε από τώρα, αφού σε λίγους μήνες θα φέρετε τον Ποινικό Κώδικα; Ήδη καταλαβαίνετε ότι υπάρχει πρόβλημα, αφού λέτε ότι θα το καταργήσετε. Είναι σαφές ότι η ΝΔ θα καταργήσει αυτόν τον νόμο και θα φέρει τις φυλακές υψίστης ασφαλείας. Όχι από ιδεολογική εμμονή, αλλά για να προσφέρουμε στους πολίτες το ύψιστο αγαθό που είναι η δημόσια ασφάλεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου