ΠΓΔΜ:Βρέθηκαν οι βουλευτές που χρειάζεται ο Ζάεφ;

Ξεκινάει στις 16:00 ώρα Ελλάδας η κρίσιμη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία σήμερα. ΜΜΕ της γειτονικής χώρας μεταδίδουν πληροφορίες ότι ο Ζάεφ έχει βρει τους βουλευτές που χρειάζεται για να ψηφιστεί η συνταγματική αναθεώρηση. Ωστόσο μέχρι στιγμής, το πρακτορείο ΜΙΑ κάνει λόγο για ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες..

Στραμμένα στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ βρίσκονται τα βλέμματα της Ελλάδας, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καθώς σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MIA, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση που στην ουσία θα επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Εκτιμάται ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ δύσκολα θα κατορθώσει να επιτύχει την αυξημένη πλειοψηφία των 80 επί 120 βουλευτών, που απαιτείται. Όπως έχει ξεκαθαρίσει ο Ζάεφ, σε περίπτωση που η συμφωνία δεν επικυρωθεί από τη Βουλή, θα προχωρήσει στην κήρυξη πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ματ Πάλμερ θα βρεθεί στις 22 Οκτωβρίου στην ΠΓΔΜ, προκειμένου να πιέσει για τη συμφωνία των Πρεσπών. Θα συναντηθεί με Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται και οι επαφές που πιθανότατα θα έχει με εκπροσώπους των υπόλοιπων κομμάτων, κυρίως του εθνικιστικού VMRO, που έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας.

Το ΝΑΤΟ τονίζει σε ανακοίνωση του πως η γειτονική χώρα έχει κάνει βήματα προόδου για την ένταξη στη Συμμαχία. Η ΠΓΔΜ έκανε έναν σημαντικό βήμα στον δρόμο προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ την Πέμπτη ξεκινώντας διήμερες επίσημες ενταξιακές διαπραγματεύσεις στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες». Υπενθυμίζεται ότι παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ, το εθνικιστικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιμένει να μη στηρίζει τη συμφωνία.

Την Τρίτη δικαστήριο της ΠΓΔΜ απελευθέρωσε δύο βουλευτές του VMRO, τους Ljuben Arnaudov και Saso Vasilevski από κατ'οίκον περιορισμό, αφού προσέφεραν 300.000 και 400.000 ευρώ ως εγγύηση ότι δεν θα αποφύγουν τη δικαιοσύνη. Οι δύο βουλευτές ήταν μέρος μιας ομάδας 30 ατόμων που δικάστηκαν για τα επεισόδια στις 27 Απριλίου του περασμένου έτους στο κοινοβούλιο. Πέντε βουλευτές της αντιπολίτευσης συγκαταλέγονται μεταξύ των κατηγορουμένων. Όλοι εκτός από έναν έχουν μέχρι στιγμής απελευθερωθεί από τον κατ 'οίκον περιορισμό.


Καταγγελία για δωροδοκία βουλευτών

Την Πέμπτη ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του VMRO Αντόνιο Μιλόσοσκι καταγγέλλει απόπειρα δωροδοκίας από την κυβέρνηση τουλάχιστον δύο βουλευτών του κόμματος για να ψηφίσουν σήμερα υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης. Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα FAZ λέει χαρακτηριστικά: «Δύο συνάδελφοι προσεγγίστηκαν ξεχωριστά από “φιλικούς απεσταλμένους” που εστάλησαν από έναν υψηλά ιστάμενο κυβερνητικό αξιωματούχο και τους προσφέρθηκαν 250.000 ευρώ στον καθένα, αν αλλάξουν τη θέση τους και ψηφίσουν για τις συνταγματικές αλλαγές», λέει στη συνέντευξή του ο κ. Μιλόσοσκι. Όπως επισημαίνει, οι συνάδελφοί του αρνήθηκαν την πρόταση «και θα αναφέρουν αυτή την απόπειρα δωροδοκίας στον εισαγγελέα όταν αυτός ο θεσμός απελευθερωθεί από τον μακρινό έλεγχο της κυβέρνησης».



Στις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας) αναμένεται να ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ, σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Αρχικά η συνεδρίαση είχε καθοριστεί για τις 12:00 τοπική ώρα, όμως μετατοπίστηκε για τρεις ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν ορισμένα ΜΜΕ των Σκοπίων, τις οποίες επικαλείται και το εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΜΙΑ, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ φέρεται να έχει εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων, προκειμένου η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να προχωρήσει στα επόμενα στάδια. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μένει να αποδειχθεί στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί όταν ολοκληρωθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου