Πολύ ισχυρός σεισμός στο Ιόνιο - Ζημιές στη Ζάκυνθο

Πολύ ισχυρός σεισμός στο Ιόνιο - Ζημιές στη Ζάκυνθο
Ισχυρός σεισμός μεγέθους μεταξύ 6,6 και 6,9 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 1.54 τα ξημερώματα της Παρασκευής, με επίκεντρο 53 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, στο Ιόνιο Πέλαγος. Ο σεισμός φέρεται να έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, αλλά και εκτός συνόρων, στην Ιταλία, σε βαλκανικές χώρες, στην Τουρκία και τη Λιβύη. Μικρές ζημιές και προβλήματα με την ηλεκτροδότηση στη Ζάκυνθο, κλειστά τα σχολεία και οι υπηρεσίες την Παρασκευή σε όλο το νησί. Αναφορές για μεμονωμένες ζημιές στον Πύργο.



Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το μέγεθος του σεισμού που έγινε αισθητός σε αρκετά σημεία της χώρας ήταν 6,6 της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ ενώ ακολούθησαν ισχυρός μετασεισμός της τάξης του 5,6 της κλίμακας Ρίχτερ καθώς και μικρότεροι αλλά αισθητοί μετασεισμοί. Ο αρχικός σεισμός σημειώθηκε στις 1.54 τα ξημερώματα της Παρασκευής, αναστατώνοντας τους κατοίκους της Ζακύνθου, αλλά χωρίς μέχρι αυτή την ώρα να έχουν αναφερθεί τραυματίες ή σημαντικές υλικές ζημιές, ενώ το Αθηναϊκό Πρακτορείο κάνει λόγο για προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. 

Σύμφωνα με τον enikos.gr που επικαλείται επικοινωνία με την Πυροσβεστική, την πρώτη ώρα μετά τον κύριο σεισμό δεν υπήρχε καμία κλήση για προβλήματα. Παράλληλα, μετά από επικοινωνία του ίδιου μέσου με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Νίκος Τσίπηρα, αναφέρει ζημιά στο λιμάνι του νησιού και σε κολώνες ηλεκτροδότησης. Ακόμη, σύμφωνα με το τοπικό patratora.gr, φέρεται να έχει υποστεί σοβαρή ζημιά το καστρομοναστήρι στα Στροφάδια

(φωτογραφία από την κατάρρευση στα Στροφάδια- patratora.gr

Αξίζει να σημειωθεί πως ο σεισμός φέρεται να έχει γίνει αισθητός σε ένα εντυπωσιακό εύρος, καθώς υπάρχουν αναφορές για τις περιοχές της Ηλείας, της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ αναφορές στο διαδίκτυο θέλουν το σεισμό να έγινε αισθητός, μεταξύ άλλων, στην Ιταλία, τη Μάλτα, την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, την Τουρκία, ακόμα και την Λιβύη. Σύμφωνα με το Reuters, η ιταλική Il Messaggero online μεταδίδει πως κατέγραψε εκατοντάδες αναφορές πως ο σεισμός έγινε αισθητός στη νότια Ιταλία, ενώ η πυροσβεστική υπηρεσία στη Σικελία, την Καλάμπρια και την Απουλία.

Σημειώνεται ακόμη πως σε δημοσίευμα του RT, που επικαλείται τον «Ανεξάρτητο Επιστημονικό Οργανισμό» του Ευρωπαϊκού - Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντου (EMSC), μετρήσεις της στάθμης της θάλασσας έδωσαν ενδείξεις για κίνδυνο πρόκλησης τσουνάμι στο Κατάκολο, χωρίς μέχρι στιγμής να εκτιμάται ουσιαστικός κίνδυνος.


Μάλιστα, σε δημοσίευμα του Reuters γίνεται αναφορά σε αξιωματούχο που επιβεβαιώνει πως υπάρχει συναγερμός για τσουνάμι, «όπως συμβαίνει σε σεισμούς μεγαλύτερους των 5,5 Ρίχτερ». Λίγο μετά τις 4 ο συναγερμός φέρεται να έπαυσε.

Επίσης, αλγεινή αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε σε επίσημη τοποθέτηση μόλις στις 4 τα ξημερώματα, δημοσιεύοντας ανάρτηση στο twitter «Δείτε οδηγίες προστασίας για σεισμό», και αντίστοιχη ανάρτηση στα αγγλικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου