Η δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι, στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολή τάραξε τα νερά στο διεθνές στερέωμα. Ωστόσο, τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, δεν ήταν αρκετά για να ακυρώσουν τις συμφωνίες πώλησης όπλων από Ισπανία και Γαλλία προς τη Σ. Αραβία. Οι δύο χώρες ανακοινώνουν ότι «λυπούνται» και έχουν «σοβαρά ερωτήματα» για την ηγεσία της Σ. Αραβίας, αλλά επισημαίνουν πως δεν πρόκειται να ακυρώσουν τις συμφωνίες που έχουν κάνει. Από κοντά και η Γερμανία, που περιμένει «να διαλευκανθούν οι συνθήκες» για να αποφασίσει το αν θα συνεχίσει να πουλά οπλικό εξοπλισμό στο Ριάντ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σ. Αραβίας, Άντελ αλ Τζουμπέιρ, δήλωσε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να υπάρξουν συμπεράσματα από την έρευνα.
Μετά από περίπου τέσσερις εβδομάδες από τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι και τις αντιδράσεις να περνούν στο περιθώριο, οι χώρες της ΕΕ που πουλάνε όπλα στη Σαουδική Αραβία, δείχνουν να ξεπερνούν ολοένα και περισσότερο τις «αντιστάσεις» που προκλήθηκαν από τη διεθνή κατακραυγή.
Ακάθεκτες Ισπανία και Γαλλία, σε «σκέψεις» η Γερμανία
Την Τρίτη το κοινοβούλιο της Ισπανίας ψήφισε κατά της ματαίωσης των πωλήσεων όπλων στη Σαουδική Αραβία. Η κυβέρνηση Σάντσεθ είχε εκφράσει την «απογοήτευσή» της για τον θάνατο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, ωστόσο αποφάσισε να ενώσει τις δυνάμεις της το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, κατά της πρότασης που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο με την οποία ζητείτο από την κυβέρνηση να σταματήσει τέτοιους είδους εμπορικές συναλλαγές.
Οι πωλήσεις ισπανικών όπλων στη Σαουδική Αραβία βρέθηκαν ήδη στο προσκήνιο τον περασμένο μήνα, όταν η Μαδρίτη ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την πώληση 400 καθοδηγουμένων με λέιζερ βομβών στο Ριάντ, ανατρέποντας αυτήν την απόφαση λίγες ημέρες αργότερα. Σύμφωνα με ισπανικά ΜΜΕ, η Σαουδική Αραβία απείλησε να ακυρώσει το συμβόλαιο ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ με την Ισπανία που αφορούσε την αγορά πολεμικών πλοίων εάν δεν προχωρούσε η σύμβαση για την αγορά βομβών.
Όπως αναφέρει το Reuters, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε ότι η δολοφονία του Κασόγκι δεν έχει σχέση με τη συμφωνία ανάμεσα σε Ριάντ και Παρίσι για την πώληση πολεμικού εξοπλισμού και έτσι δεν μπορεί να ακυρώσει τα ήδη συμφωνηθέντα.
«Η ατζέντα μου δεν υπαγορεύεται από τα μέσα ενημέρωσης, είτε σας αρέσει είτε όχι. Ασχολούμαι με ένα άλλο θέμα. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το ζήτημα με το οποίο ασχολούμαστε. Καμία. Καμία. Επομένως, δεν θα απαντήσω. Λυπάμαι. Αυτό θα συνεχιστεί για όσο διάστημα είμαι στη θέση που βρίσκομαι. Είτε σας αρέσει, είτε σας δυσαρεστεί».
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Τσέχο πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις, η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, ισχυρίστηκε πως η Γερμανία θα περιμένει να διαλευκανθεί η υπόθεση, χωρίς να αναφέρει τη στάση που θα κρατήσει σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι η Σ. Αραβία βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του.
«Η υπόθεση του δημοσιογράφου Κασόγκι είναι φυσικά κάτι απίστευτο, το είπα χθες στον Σαουδάραβα βασιλιά στη διάρκεια της τηλεφωνικής μας συνδιάλεξης. Από την άλλη έχουμε δηλώσει ότι πρέπει να διαλευκανθούν οι συνθήκες αυτού του φρικτού εγκλήματος και μέχρι τότε δεν θα παραδώσουμε όπλα στη Σαουδική Αραβία. Φυσικά θα συζητήσουμε στην ΕΕ για τα επόμενα διαβήματά μας».
Μετά από την τοποθέτηση Τραμπ αντέδρασε η Σ. Αραβία
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Εξωτερικών της Σ. Αραβίας, Άντελ αλ Τζουμπέιρ, δήλωσε ότι «αυτοί που κρύβονται πίσω από τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι θα διωχθούν στη Σαουδική Αραβία». Όπως αναφέρει ο ΥΠΕΞ της Σ. Αραβίας, το Ριάντ δεν θέλησε ποτέ να αφήσει σκιές για τη νομιμότητα των πράξεων του.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρίγκιπας της Σ. Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, παραδέχτηκε ότι ο θάνατος του Κασόγκι οφείλεται σε προμελετημένη δολοφονία και όχι σε «αψιμαχία» που είχε με κάποιους μέσα στην πρεσβεία της Σ. Αραβίας στην πρεσβεία της Κωνσταντινούπολης, αφού είχε ασκηθεί πίεση από τον Τραμπ και αφού είχαν περάσει εβδομάδες μετά τη δολοφονία του Κασόγκι.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου