Δευτέρα το θέμα αλλαγής Συντάγματος στη Βουλή της ΠΓΔΜ

Τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου ξεκινάει στην Ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ η συζήτηση για την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή του Συντάγματος της χώρας.
Αργά χθες το βράδυ ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ και στην ψηφοφορία που ακολούθησε, δέκα βουλευτές (της συμπολίτευσης) ψήφισαν υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ και επτά (της αντιπολίτευσης) κατά.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια, σε αυτήν την πρώτη φάση της διαδικασίας, θα διαρκέσει μέχρι 10 ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά αποκλειστικά το αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος με βάση τις κατευθύνσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης. Για τη λήψη της σχετικής απόφασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.

Από αυτήν την άποψη, η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια είναι αυτή που θα κρίνει αν η κυβέρνηση μπορέσει να εξασφαλίσει τη στήριξη κάποιων βουλευτών της αντιπολίτευσης, προκειμένου να διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων για την τροποποίηση του Συντάγματος. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα ακολουθήσει η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών - πιθανότατα στις 2 ή στις 9 Δεκεμβρίου.

Η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για αλλαγή του Συντάγματος φέρεται να υποστηρίζεται από 72 βουλευτές και για να εξασφαλιστεί πλειοψηφία δύο τρίτων χρειάζεται η συγκατάθεση οχτώ βουλευτών του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού, του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE, το οποίο διαθέτει 48 έδρες στη Βουλή.

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι έχει αναφέρει επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες ότι κανείς βουλευτής του κόμματός του δεν θα υποστηρίξει τροποποίηση του Συντάγματος, που οδηγεί σε αλλαγή της ονομασίας της χώρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ν.Φραγκόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου