Θετική απήχηση στην Βουλγαρία η ψηφοφορία στην ΠΓΔΜ

Ευμενή απήχηση είχε στη Σόφια η απόφαση του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ, την περασμένη Παρασκευή, να ανάψει το «πράσινο φως» στη συνταγματική αναθεώρηση που προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τόσο το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας όσο και η προεδρία της χώρας χαιρέτισαν την εξέλιξη ως σημαντικό βήμα για την πορεία τις χώρας προς τις ευρωατλαντικές δομές αλλά και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Σε ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρεται: 
«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που έγινε στη Βουλή στις 19 Οκτωβρίου 2018 αποτελεί σημαντικό βήμα για τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" σε έναν μακρύ ιστορικό δρόμο. Αυτός ο δρόμος πρέπει να οδηγήσει σε ακόμη πιο στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας στη βάση της φιλίας, της καλής γειτονίας και της συνεργασίας.
»Οι προοπτικές ανάπτυξης των διμερών μας σχέσεων και η απαλλαγή τους από τα ιδεολογικά απομεινάρια του πρόσφατου παρελθόντος έχουν εξαιρετικά μεγάλη σημασία για την επιβεβαίωση της βουλγαρικής υποστήριξης προς την ένταξη της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ».
Στο ίδιο πνεύμα και το ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας, με δική του ανακοίνωση χαιρετίζει την υπερψήφιση της πρότασης για συνταγματική μεταρρύθμιση, τονίζοντας ότι «ανοίγει τον δρόμο της ένταξης της χώρας στους ευρωπαϊκούς και τους ευρωατλαντικούς θεσμούς».

«Χαιρετίζουμε τη σημερινή απόφαση της Βουλής των Σκοπίων, η οποία ανοίγει τον δρόμο της ένταξης της χώρας στους ευρωπαϊκούς και τους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η σωστότερη και η μοναδική υπεύθυνη απόφαση, που δίνει ευκαιρίες ευημερίας σε όλους τους πολίτες της περιοχής. Χαιρετίζουμε όλους τους βουλευτές που έδωσαν την ψήφο τους προς όφελος του κοινού μας μέλλοντος στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία το ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας υπογραμμίζει ότι «θα παραμείνουμε ο πιο ειλικρινής και στενός φίλος σε αυτή τη διαδικασία».
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου