Δικηγόροι Ζακ: «Είκοσι πέντε ημέρες μετά από το αποτρόπαιο έγκλημα, η δικογραφία παραμένει ατελής»

«Είκοσι πέντε ημέρες μετά από αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα, η δικογραφία παραμένει ατελής και ο βασανιστικός θάνατος του Ζαχαρία Κωστόπουλου αδικαίωτος» καταγγέλλουν οι πληρεξούσιες δικηγόροι της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, σε δήλωσή τους, σχολιάζοντας την απόφαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για διερεύνηση πιθανού ρατσιστικού κινήτρου στην υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ζήτησε τη διερεύνηση ρατσιστικού κινήτρου στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου. Η εισαγγελέας παρήγγειλε να διερευνηθούν οι συνθήκες της υπόθεσης του θανάτου του από την αρχή μέχρι τέλους, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν, μεταξύ άλλων αδικημάτων που διαπράχθηκαν, έχει παραβιαστεί και ο νόμος 4285/2014 που τιμωρεί τα ρατσιστικά εγκλήματα.

Ολόκληρη η δήλωση των δικηγόρων της οικογένειας Κωστόπουλου:

Η παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου βρίσκει κατ’ αρχήν σύμφωνη την πολιτική αγωγή στην υπόθεση του Ζαχαρία Κωστόπουλου. Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να επισημάνουμε ότι η διερεύνηση του εγκλήματος απαιτεί την συμμετοχή των αρμόδιων αρχών με σκοπό τουλάχιστον τη διακρίβωση των στοιχείων των εμπλεκομένων στη βάρβαρη εξόντωση του θανόντος.

Αναγκαίος όρος για να αναδειχθούν οι περιστάσεις υπό τις οποίες έγινε η επιλογή του θύματος, όπως προβλέπει το άρθρο (81Α) του Ποινικού Κώδικα για το έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, είναι η συνδρομή των αστυνομικών αρχών με την παροχή κρίσιμων στοιχείων, όπως είναι η ταυτοποίηση των εμφαινομένων προσώπων σε καίρια σημεία της απεικόνισης του περιστατικού. Εξίσου κρίσιμη κρίνουμε την διεξαγωγή ερευνών με επίκεντρο τους κατηγορούμενους και τους λοιπούς υπόπτους για την τέλεση άδικων πράξεων κατά του θανόντος.

Είκοσι πέντε ημέρες μετά από αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα , η δικογραφία παραμένει ατελής και ο βασανιστικός θάνατος του Ζαχαρία Κωστόπουλου αδικαίωτος. Ως πληρεξούσιες δικηγόροι της πολιτικής αγωγής ζητούμε την άμεση διερεύνηση της αληθείας και την πλήρη και ορθή απόδοση των ευθυνών.

Άννυ Παπαρρούσου
Χρύσα Πετσιμέρη
Κλειώ Παπαπαντολέων

Αθήνα 16/10/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου