Μια άτυπη λέσχη, που υποστηρίζει την αυστηρή τήρηση των κανόνων της ευρωζώνης και αποκαλείται «χανσεατική ένωση», έχει συγκροτηθεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο περιθώριο του Eurogroup, του Ecofin και των συναντήσεων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, γράφει η γαλλική Le Monde.
Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, η «χανσεατική ένωση» συγκεντρώνει υψηλούς αξιωματούχους, διπλωμάτες και υπουργούς Οικονομικών από τις βαλτικές, σκανδιναβικές χώρες και την Ιρλανδία. «Ολοι έχουν ακούσει να μιλούν για αυτό το κλαμπ στις Βρυξέλλες, αλλά κανείς δεν τους κατονομάζει. Δεν αναζητούν διαφήμιση. Για να αυξήσουν την αναδυόμενη επιρροή τους στους ευρωπαϊκούς κύκλους εξουσίας, ευνοούν τη διακριτικότητα και τις διαπροσωπικές δεξιότητες των διπλωματών», γράφει η Le Monde.
Η «λέσχη» δημιουργήθηκε για πρώτη φορά, τον Νοέμβριο 2017, κατά τη διάρκεια ενός... διακριτικού δείπνου στις Βρυξέλλες και πραγματοποίησε την εμφάνισή της τον περασμένο Μάρτιο με μία πρώτη επίσημη δήλωση, υπογεγραμμένη από οκτώ υπουργούς Οικονομικών της Ολλανδίας, Σουηδίας, Ιρλανδίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Εσθονίας, Φινλανδίας και Δανίας. Οι «οκτώ» διατύπωσαν μάλιστα σε μία επιστολή τους τις απόψεις τους σχετικά με το μέλλον της οικονομικής και νομισματικής ένωσης και στέλνουν μια σειρά από μηνύματα: οι κανόνες της ευρωζώνης, και ιδίως το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, πρέπει να γίνονται σεβαστοί. Το ελεύθερο εμπόριο είναι πολύ καλό πράγμα. Τα κράτη μέλη πρέπει πρώτα να τακτοποιήσουν τα του οίκου τους πριν ζητήσουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Πάνω από όλα, η επιστολή δεν αναφέρει την ανάγκη για έναν κοινό προϋπολογισμό για την ευρωζώνη, γνωρίζοντας ότι αυτός της ΕΕ υπάρχει ήδη. Ούτε συζήτηση βέβαια για τον υπερυπουργό Οικονομικών, που ανέφερε ο γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια του λόγου στη Σορβόννης στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2017, γράφει η γαλλική εφημερίδα και προθέτει: «Η επιστολή των "Οκτώ" τους ταξινομεί αμέσως στην κατηγορία των "γερακιών"».
Έκτοτε, δύο άλλες δηλώσεις έχουν αναλυθεί από ειδικούς στις Βρυξέλλες: μία τον Ιούλιο επιμένει στην ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά και η άλλη στις αρχές Οκτωβρίου, καλεί την Επιτροπή, υπό την προεδρία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, να προβεί σε απολογισμό των συνεχιζόμενων φραγμών στην εσωτερική αγορά.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου