Η Ρωσία άνοιξε πυρ κατά ουκρανικών πλοίων

Πυρ εναντίον Ουκρανικών πολεμικών πλοίων άνοιξε το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό στο στενό του Κερτς κοντά στην Κριμαία, σύμφωνα με Εκπρόσωπο του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας. Τρία ουκρανικά πλοία έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις. 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει σήμερα εκτάκτως για να συζητήσει σχετικά με τη σοβαρή στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία. Την έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ ζήτησαν τόσο η Ρωσία, όσο και η Ουκρανία.

Το Κίεβο κατήγγειλε μια «άφρονα ενέργεια της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας» και υποστήριξε ότι αυτή η «επίθεση» ήταν «προμελετημένη». Η Μόσχα επιβεβαίωσε τη σύλληψη των τριών μικρών ουκρανικών πολεμικών και τη χρήση όπλων, καταγγέλοντας ότι έδρασε διότι τα ουκρανικά πλοία εισήλθαν παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα, αψήφησαν τις προειδοποιήσεις να σταματήσουν και έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς. 

«Τα πλοία του ουκρανικού (Πολεμικού) Ναυτικού — τα Berdyansk, Nikopol και Yany Kapu — έκαναν άλλη μια απόπειρα να διαπράξουν παράνομες ενέργειες εντός των χωρικών υδάτων της Ρωσίας στις 19:00 της 25ης Νοεμβρίου (...). Για να αναγκαστούν να σταματήσουν τα ουκρανικά πολεμικά, χρησιμοποιήθηκαν όπλα. Ως αποτέλεσμα, και τα τρία πλοία του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού συνελήφθησαν στα ρωσικά χωρικά ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα», ανέφερε η FSB. «Πρέπει να σημειωθεί ότι η ουκρανική πλευρά είναι ενήμερη για διαδικασία διέλευσης πολεμικών πλοίων διαμέσου των χωρικών υδάτων της Ρωσίας και κατά μήκος του πορθμού Κερτς-Γενίκαλε» και οι Ουκρανοί «χρησιμοποιούσαν αυτή τη διαδικασία προηγούμενα για να περνούν ειρηνικά», πρόσθεσε η FSB, κατηγορώντας το Κίεβο πως ενορχήστρωσε αυτό που αποκάλεσε «μια πρόκληση».

Η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα αποκάλεσε την πρόκληση με τα ουκρανικά πλοία «γκανγκστερική μέθοδο». «Έχοντας διαλύσει την Ουκρανία, (ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο) Ποροσένκο και όλη η κλίκα του Μεϊντάν, όπως ο (πρώην πρόεδρος της Γεωργίας και κυβερνήτης της Οδησσού Μιχαήλ) Σαακασβίλι, θα περιοδεύσουν στον κόσμο με κηρύγματα για τα οφέλη της Δημοκρατίας. Ήδη αποκατέστησαν την ειρήνη στο Ντονμπάς, και τώρα προχωρούν με τον πορθμό του Κερτς. Γκάνγκστερ. Με μεθόδους γκάνγκστερ: πρώτα πρόκληση, κατόπιν πίεση και μετά κατηγορίες περί επίθεσης» έγραψε η Ζαχάροβα στο Facebook.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας τέθηκαν σε κατάσταση πλήρους πολεμικής ετοιμότητας. Ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ εισηγήθηκε μάλιστα την επιβολή στρατιωτικού νόμου καθ' άπασα την ουκρανική επικράτεια για 60 ημέρες, πρόταση που ενέκρινε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο. Την απόφαση πρέπει όμως να επικυρώσει η Βερχόβνα Ράντα, η Βουλή της Ουκρανίας. 


Στο θερμό επεισόδιο της Κυριακής τραυματίστηκαν τρεις Ουκρανοί ναύτες σύμφωνα με τη Μόσχα, έξι σύμφωνα το Κίεβο.

Το στενό του Κερτς, ειναι η μοναδική θαλάσσια οδός που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική Θάλασσα κι αποτελεί πόρο τεράστιας στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία όσο και για την Ουκρανία.

Μετά το επεισόδιο, ουκρανικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο έχει συγκαλέσει εκτάκτως υπουργικό πολεμικό συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία, νωρίτερα, τοποθέτησε ένα εμπορευματικό πλοίο κάτω από τη γέφυρα της Κριμαίας, ώστε να μπλοκάρει την κίνηση προς και από το στενό, που είναι η μοναδική δίοδος προς τη θάλασσα του Αζόφ. Η Ρωσία, μετά την ανεξαρτητοποίηση της Κριμαίας, ελέγχει στην πραγματικότητα και τις δυο πλευρές του στενού. Οι εντάσεις ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία ξεκίνησαν όταν Ρώσοι συνοριοφύλακες προσπάθησαν αλλά δεν κατάφεραν να σταματήσουν δυο μικρά πολεμικά πλοία της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, ισχυριζόμενοι πως βρίσκονται στα ρωσικά χωρικά ύδατα. Στην προσπάθειά τους να σταματήσουν τα πλοία, ένα από τα πλοία της Ρωσίας, εμβόλισε ρυμουλκό. Αμέσως μετά το περιστατικό, η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία για προβοκατόρικες ενέργειες.

ΕΕ και NATO ζητούν αποκλιμάκωση

Η ΕΕ και το NATO απηύθυναν το βράδυ της Κυριακής έκκληση να υπάρξει άμεσα αποκλιμάκωση.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΕ ανέφερε ότι «οι εξελίξεις στη Θάλασσα του Αζόφ δείχνουν σε τι μπορεί να οδηγήσει η περιφρόνηση βασικών κανόνων της διεθνούς συνεργασίας», τονίζοντας πως «δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία».

Από την πλευρά του το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι «υποστηρίζει απόλυτα την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος πλοήγησης στα χωρικά της ύδατα» και προέτρεψε «τη Ρωσία να εγγυηθεί ανεμπόδιστη πρόσβαση στα ουκρανικά λιμάνια στη Θάλασσα του Αζόφ, συμμορφούμενη προς το διεθνές δίκαιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου