Αντιφασιστικό κάλεσμα στα Δικαστήρια Πειραιά για τη δίκη της φασιστικής ενέδρας στο Πέραμα



Η δίκη για τη φασιστική ενέδρα που είχαν στήσει μέλη του χρυσαυγίτικου σωματείου στο Πέραμα σε μέλη της Οργάνωσης Μαχητικού Αντιφασισμού (ΟΡ.Μ.Α.) ξεκινάει την Τετάρτη στα Δικαστήρια Πειραιά, με την οργάνωση να καλεί σε αντιφασιστική συγκέντρωση στις 9 το πρωί στα δικαστήρια. Στο πλευρό τους πλήθος σωματείων και συλλογικοτήτων, φοιτητικοί σύλλογοι, συνδικαλιστικές ενώσεις καθώς και σημαντικές προσωπικότητες του πανεπιστημιακού χώρου.
Η δίκη αφορά την φασιστική επίθεση που δέχθηκαν μέλη και φίλοι της ΟΡΜΑ στα γεγονότα της 26ης Μαΐου στο Πέραμα, κατά τη διάρκεια αντιφασιστικής παρέμβασης στην περιοχή. Σύμφωνα με την καταγγελία της οργάνωσης, ενώ βρίσκονταν στην πλατεία Ηρώων στο Πέραμα μοιράζοντας αντιφασιστικό υλικό, χρυσαυγίτες εξοπλισμένοι με πέτρες και λοστούς τους επιτέθηκαν. Ακολούθως, τα μέλη της ΟΡΜΑ κατευθύνθηκαν προς το αστυνομικό τμήμα της περιοχής ώστε να καταθέσουν μηνύσεις, ωστόσο, όπως καταγγέλλουν, κατόπιν παρέμβασης του υπόδικου βουλευτή του ναζιστικού μορφώματος, Γιάννη Λαγού, που έσπευσε στο πλευρό των χρυσαυγιτών, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε προσαγωγές μόνον από την πλευρά της ΟΡΜΑ. 

«Η Χρυσή Αυγή με συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Περάματος προσπάθησαν να στήσουν μια δικαστική σκευωρία ενάντια στους αντιφασίστες, προσπαθώντας να θυματοποιήθουν οι ίδιοι. Ο Λαγός στο αστυνομικό τμήμα έδινε εντολές να απελευθερωθούν σημαντικά στελέχη της ναζιστικής συμμορίας με βεβαρημένο παρελθόν (όπως ο Αποστόλου και ο Μεγαλοοικονόμου). Από την πρώτη κιόλας στιγμή, το αντιφασιστικό κίνημα δεν άφησε να στηθεί η νέα επιχείρηση τρομοκράτησής του. Με αποφασιστική και μαζική παρουσία έξω από τη ΓΑΔΑ και στις αυτόφωρες διαδικασίες, τσακίστηκε η δικαστική συμπαιγνία ναζί – αστυνομίας – δικαστικών αρχών» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κάλεσμα της οργάνωσης για την αυριανή δίκη, ενώ τονίζεται πως «οι έξι αντιφασιστές που δικάζονται είναι θύματα της ναζιστικής ενέδρας που έστησαν οι 3 υπόδικοι ναζί μαζί με τους συνεργάτες τους. Άλλωστε, όπως αναφέρεται, «έχουν αναγνωρισθεί άλλοι τρεις και υπάρχει συμπληρωματική μήνυση καθώς και ένας τέταρτος που κυκλοφορούσε με fullface».

Στο κάλεσμά της η οργάνωση καλεί να κλείσει «το χρυσαυγίτικο "σωματείο" - γιάφκα του "Αγ. Νικολάου" στο Πέραμα, να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι συμμετέχοντες της φασιστικής ενέδρας της 26ης Μάη και να αθωωθούν οι αντιφασίστες–θύματα σκευωρίας». Παράλληλα, στο πλευρό τους στέκονται το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η ΠΕΝΕΝ, ο σύλλογος Εργαζόμενων του Δήμου Νίκαιας Ρέντη, ο Σύλλογος εργαζομένων του Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟ, ο Σύλλογος εργαζομένων νοσοκομείου Νίκαιας – Δυτικής Αττικής, οι ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ, ο σύλλογος Εκτάκτων Υπαλλήλων του ΥΠΠΟ, οι εργαζόμενοι στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, το σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και συναφών επαγγελμάτων, το Σωματείο Βιβλίου Χάρτου Θεσσαλονίκης, ο ΣΥΒΧΨΑ, το ΣΒΕΟΔ, η ΕΛΜΕ Πειραιά, καθώς καταδικάζουν την φασιστική επίθεση και ζητούν την καταδίκη των δραστών.

Ακόμη, στην αντιφασιστική συγκέντρωση καλούν οι φοιτητικοί σύλλογοι της Νομικής του Φυσικού της Φιλοσοφικής και της Πληροφορικής του ΕΚΠΑ, του ΕΜΜΕ, των Χημικών Μηχανικών των Μεταλλειολόγων των Ηλεκτρολόγων του ΕΜΦΕ των Πολιτικών Μηχανικών των Μηχανολόγων και του ΣΜΣ του ΕΜΠ, το Οικονομικό Νομικής, η ΣΓΤΚΣ του ΤΕΙ Αθήνας, η ΑΣΟΕΕ, το ΠΑΠΕΙ, της Παντείου και η ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πειραιά όπως και η Αρχιτεκτονική της Θεσσαλονίκης. Επίσης καλούν οργανώσεις και συλλογικότητες όπως η ΝΑΥΜΑΧΗΑ, η Λαϊκή αντίσταση στις γειτονιές, η ΟΚΔΕ, η ΑΔΚ Σπάρτακος, η ΚΕΔ, ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Καλλιθέας Μοσχάτου, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Κορίνθου. το ΕΕΚ, η ΚΕΕΡΦΑ, η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου, και η Ενωτική Πρωτοβουλία Αντιφασιστών Σαλαμίνας.

Τη συμπαράστασή τους δηλώνουν ακόμη ο καθηγητής Γιάννης Μηλιός, ο ιστορικός Δημήτρης Κουσουρής, ενώ σημειώνεται πως στον κατάλογο των μαρτύρων, που περιλαμβάνει συνδικαλιστές, πανεπιστημιακοί και στελέχη τοπικών και πολιτικών συλλογικοτήτων, βρίσκονται ο πανεπιστημιακός Σπύρος Μαρκέτος, η συνδικαλίστρια ιατρός του Κρατικού Νίκαιας Όλγα Κοσμοπούλου, ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, Αντώνη Νταλακογιώργο, τον Αντιδήμαρχο Περάματος, Τάκη Καραγιαννάκη, καθώς και εκπρόσωποι από την Ένωση Γονέων Περιστερίου, από την ΝΑΥΜΑΧΗΑ (δημοτική κίνηση της Σαλαμίνας) και τις οργανώσεις ΕΕΚ και ΟΚΔΕ-Σπάρτακος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου