Με την παρουσία του Αμερικανού πρέσβη η τριμερής Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα στο Ισραήλ με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην 5η τριμερή σύνοδο ανάμεσα στις τρεις χώρες. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν τα ενεργειακά, αλλά και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στο Κυπριακό, το Μεσανατολικό, τον ευρύτερο ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, και τις εξελίξεις στη Συρία και τον Λίβανο. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως οι τρεις χώρες θέλουν να εξασφαλίσουν την ειρήνη, την ευημερία και τη συνεργασία στην περιοχή της Μεσογείου. Στη σύνοδο θα παρευρεθεί για πρώτη φορά ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν.

Στη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας αναμένεται να εστιάσουν οι ηγέτες των τριών χωρών στην 5η τριμερή σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στο Ισραήλ, ενώ στην ατζέντα θα βρεθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στο Κυπριακό, το Μεσανατολικό, τον ευρύτερο ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, και τις εξελίξεις στη Συρία και τον Λίβανο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να ανακοινωθεί η υπογραφή, εντός του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος, της διακυβερνητικής συμφωνίας για την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East - Med, από την ανατολική Μεσόγειο, ενώ θα συζητηθεί και η συνεργασία των τριών κρατών στο συγκεκριμένο θέμα. Για πρώτη φορά θα παρευρεθεί στην τριμερή σύνοδο ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου αναμένεται να υπογραφούν τριμερές μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα κυβερνο-ασφάλειας, τριμερές μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα Smart Cities και Smart Homes, ενώ θα ανακοινωθεί η διμερής συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ για την εξερεύνηση και αξιοποίηση του Διαστήματος για ειρηνικούς σκοπούς.

Την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι σκοπός της τριμερούς είναι να συζητηθούν οι τρόποι που θα εξασφαλίσουν την ειρήνη και την ευημερία στην περιοχή της Μεσογείου. «Είμαστε τρεις χώρες που μοιράζονται τα ίδια νερά της Μεσογείου. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε την ειρήνη, την ευημερία και τη συνεργασία».

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στο ταξίδι του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνάς και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης και η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ έχει ως εξής:

- Στις 9:30 συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

- Στις 10:00 τριμερής συνάντηση ηγετών (Μπενιαμίν Νετανιάχου, Νίκος Αναστασιάδης, Αλέξης Τσίπρας).

- Στις 12:00 υπογραφή συμφωνιών και κοινής διακήρυξης.

- Στις 12:15 κοινές δηλώσεις.

- Στις 12:45 γεύμα εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου