Να μην αποφυλακιστεί ο Σ.Ξηρός αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών Πειραιά

Αρνητική απάντηση έλαβε ο Σάββας Ξηρός, από το Συμβούλιο Εφετών Πειραιά, στην αίτηση του για αποφυλάκιση με όρους. Το δικαστικό Συμβούλιο με βούλευμά του, αρνείται την έξοδο από τις φυλακές του καταδικασμένου σε 5 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για τρομοκρατικές ενέργειες της 17 Νοέμβρη, κρίνοντας ότι δεν δικαιούται αποφυλάκιση αν δεν εκτίσει 25 πραγματικά έτη από την ποινή του.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο βαρυποινίτης προσέφυγε στο Συμβούλιο ζητώντας την «υφ' όρων απόλυσή του» επικαλούμενος λόγους υγείας με βάση το άρθρο 110Α του Ποινικού Κώδικα, όπως τροποποιήθηκε με τον νόμο Παρασκευόπουλου, που δίνει δυνατότητα σε περιπτώσεις ισοβιτών κρατουμένων με ποσοστό αναπηρίας 80% και εφόσον έχουν εκτίσει δέκα έτη, σε περιπτώσεις ανθρωποκτονίας, να εκτίουν το «υπόλοιπο της ποινής τους στην κατοικία τους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Εφέτες κρίνουν ότι ναι μεν η περίπτωσή του Σάββα Ξηρού εμπίπτει στο άρθρο 110 Α του Ποινικού Κώδικα, ωστόσο θα πρέπει να εκτίσει 25 πραγματικά έτη από την ποινή του, πριν εξέλθει από τη φυλακή.

Η κρίση των δικαστικών λειτουργών για το θέμα είναι διαφορετική από εκείνην που διατύπωσε στην πρότασή του προς το Συμβούλιο ο αντιεισαγγελέας Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Ξηρός δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επικαλεστεί το άρθρο 110, καθώς, κατά την άποψή του, ο νομοθέτης δεν περιλαμβάνει στις ευνοϊκές διατάξεις του όσους έχουν ποινές πολλαπλών ισοβίων όπως ο 55χρονος βαρυποινίτης της 17 Νοέμβρη. Κατά την εκτίμηση του εισαγγελέα, αν ο Ξηρός αφεθεί ελεύθερος "θα καταστεί πόλος έλξεως, καθοδηγητής, αλλά και ιδεολογικός στρατολόγος", καθώς εκεί κατατείνει η προηγούμενη δράση του και το ότι δεν έχει μετανοήσει "καθόσον οι από μέρους του κατά καιρούς δηλώσεις προσχηματικής και υποκριτικής συγγνώμης, δεν πείθουν".

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της κράτησής του το ποσοστό αναπηρίας του Ξηρού από 67%, που ήταν στην αρχή, ανήλθε σε 98%, με κυριότερη αιτία το ότι χάθηκε το μεγαλύτερο μέρος της όρασης που του είχε απομείνει, λόγος για τον οποίο καταδικάστηκε η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο είχε ο Σ. Ξηρός προσφύγει τον Σεπτέμβριο του 2010 για παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, περί βασανισμού ή απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης.

Ο Σάββας Ξηρός βρίσκεται έγκλειστος εδώ και 16 χρόνια τα οποία λογίζονται ως 32, καθώς ο νομοθέτης αναγνωρίζει το πρόσθετο βάρος που επιφέρει η αναπηρία και τυπικά προσμετρώνται σε 27 χρόνια, τα υπερτριπλάσια δηλαδή όπως προβλέπει ο νόμος. Ουδέποτε στο παρελθόν έκανε χρήση του «νόμου Παρασκευόπουλου» και ουδέποτε κατέθεσε παρόμοια αίτηση αποφυλάκισης με βάση αυτόν τον νόμο – όπως κάνει για πρώτη φορά τώρα – ενώ έχει καταθέσει έξι αιτήσεις αποφυλάκισης μόνο με το άρθρο 557 του Ποινικού Κώδικα, για ανήκεστο βλάβη, και όλες οι αιτήσεις αυτές είχαν απορριφθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου