Τις επόμενες μέρες σφραγίζεται η ένταξη της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, γνωστοποίησε στον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ότι το πρωτόκολλο εισδοχής έχει σταλεί στα 29 κράτη-μέλη της Συμμαχίας και εντός της εβδομάδας αναμένεται να δοθεί η έγκριση για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Κάλεσε τον Ντιμιτρόφ να παρευρεθεί στην «πανηγυρική» τελετή υπογραφής που θα πραγματοποιηθεί.
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να γίνει η κύρωσή του πρωτοκόλλου εισδοχής της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ από τα κοινοβούλια των κρατών – μελών της συμμαχίας και θα προωθηθεί στους μόνιμους εκπροσώπους των μελών στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Στόλτενμπεργκ ενημέρωσε για την επικείμενη «πανηγυρική» τελετή υπογραφής που θα πραγματοποιηθεί και προσκάλεσε τον Ντιμιτρόφ να παρευρεθεί σε αυτή.

Όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών», από τη στιγμή που θα εγκριθεί από τα μέλη του ΝΑΤΟ το πρωτόκολλο εισδοχής, η γραμματεία του ΝΑΤΟ θα στείλει το πρωτόκολλο προσχώρησης, στην Αθήνα. Το ελληνικό Κοινοβούλιο θα είναι το πρώτο που θα κυρώσει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας για να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα Κοινοβούλια των μελών της Συμμαχίας.

Μετά την ψήφιση του πρωτοκόλλου προσχώρησης από την ελληνική Βουλή, η Αθήνα θα ενημερώσει τη γειτονική χώρα με ρηματική διακοίνωση πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία τόσο της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και τότε θα γίνει το τελευταίο τυπικό βήμα για την αλλαγή του ονόματος.

Μόλις λάβει τη ρηματική διακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Β. Μακεδονίας, θα ενημερώσει την Ελλάδα και τον ΟΗΕ πως τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και θα αποστείλει επιστολές σε όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ αλλά και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς πως το νέο όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία και με αυτό θα αναγνωρίζεται από εδώ και στο εξής. Θα ακολουθήσει η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του κυρωμένου από την ελληνική Βουλή πρωτοκόλλου προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και θα ενημερωθεί επισήμως η Γραμματεία της Ατλαντικής Συμμαχίας που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου