Μήνυμα ΗΠΑ σε Βενεζουέλα για στρατιωτική παρέμβαση

Ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ξεκαθάρισε πως συνεχίζει να βρίσκεται στο τραπέζι το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης κατά του Νικολάς Μαδούρο και της Βενεζουέλας. Άθελα ή ηθελημένα, ο Μπόλτον άφησε να φανεί μια σημείωση που έκανε λόγο για «5.000 στρατιώτες στην Κολομβία». Η κυβέρνηση της Κολομβίας δήλωσε άγνοια για το αν οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να παρατάξουν 5.000 επιπλέον στρατιώτες στη χώρα τους. «Κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα» είναι το μήνυμα που έστειλε στον Τραμπ ο Μαδούρο, τονίζοντας ότι το αίμα που χύνεται στη Βενεζουέλα βρίσκεται στα χέρια του προέδρου των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Independent, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο, ο Μπόλτον άφησε να φανεί σημείωση που ανέφερε «5.000 στρατιώτες στην Κολομβία». Ακολουθώντας τη γραμμή Τραμπ ο Μπόλτον δήλωσε ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», όταν ρωτήθηκε για το αν οι ΗΠΑ πρόκειται να επιχειρήσουν στρατιωτική παρέμβαση στη Βενεζουέλα.


Η κυβέρνηση της Κολομβίας, που βρίσκεται υπό την επιρροή των ΗΠΑ, ισχυρίζεται ότι δεν έχει λάβει γνώση για ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα. Ο υπουργός Εξωτερικών, Κάρλος Χολμς, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δε γνωρίζει κάτι για την επίμαχη σημείωση του Μπόλτον και πρόσθεσε ότι η Μπογκοτά θα συνεχίσει «να ενεργεί πολιτικά και διπλωματικά» ώστε η τάξη να αποκατασταθεί στη Βενεζουέλα και να διενεργηθούν εκλογές.


Ειρωνικό σχόλιο της Ρωσίας προς τη Δύση

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δεν άφησε ασχολίαστο το περιστατικό, επισημαίνοντας με αρκετή δόση ειρωνείας ότι η Δύση επεμβαίνει απροκάλυπτα στα εσωτερικά άλλων χωρών.

«Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω ότι η "αποκατάσταση της δημοκρατίας" στη Βενεζουέλα ή - λέγοντας τα πράγματα από το όνομά τους - η αποσταθεροποίηση της κατάστασης σε αυτή τη χώρα διεξάγεται από το έδαφος της Κολομβίας. Τι γίνεται με τη μη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις - από τις εκλογές μέχρι την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, οι οποίες αποτέλεσαν αντικείμενο τόσης ανησυχίας για το σύνολο της Δύσης τα τελευταία χρόνια - θα ρωτήσετε;».


«Κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα»

Ο Ν. Μαδούρο έστειλε μήνυμα στον Ντόναλντ Τραμπ, καλώντας τον να αφήσει ήσυχη τη Βενεζουέλα και προσθέτοντας πως το αίμα των νεκρών θα βρίσκεται στα χέρια του. «Κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα, Ντόναλντ Τραμπ μην ανακατεύεσαι με τη Βενεζουέλα. Το αίμα των νεκρών θα είναι στα χέρια σου». Παράλληλα, κατέκρινε τις νέες κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην κρατική πετρελαιοπαραγωγό εταιρία PDVSA.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου