«Εμβληματικές επενδύσεις» το Ελληνικό και οι Σκουριές για τον Χατζηδάκη

Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, έθεσε οκτώ προτεραιότητες στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος, μεταξύ των οποίων έκανε λόγο και για εφαρμογή σχεδίου διάσωσης της ΔΕΗ. Τόνισε πως κάτι τέτοιο θα είναι προς όφελος καταναλωτών και εργαζομένων και θα δώσει νέα προοπτική στην εταιρεία. Έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά σε δύο εμβληματικές, όπως τις χαρακτήρισε, επενδύσεις, το Ελληνικό και τις Σκουριές. Υποστήριξε ότι σκοπός της ΝΔ δεν είναι να γκρεμίσει αλλά να κρατήσει κάθε θετικό που έχει γίνει.Ο Κ. Χατζηδάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε δύο εμβληματικές, όπως τις χαρακτήρισε, επενδύσεις, το Ελληνικό και τις Σκουριές, που είναι «άμεσα συνδεδεμένες με αυτό το υπουργείο» σημειώνοντας ότι «ζητήματα όπως αυτά της χωροταξίας, των χρήσεων γης και των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, παρότι ιδιαιτέρως τεχνικά, είναι κομβικά στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας και στην προσέλκυση επενδύσεων».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο Κ. Χατζηδάκης έθεσε τις εξής προτεραιότητες:

– Εφαρμογή σχεδίου διάσωσης για τη ΔΕΗ που θα είναι προς όφελος καταναλωτών και εργαζομένων και θα δώσει νέα προοπτική στην εταιρεία. «Η εταιρεία αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα παρά τις προσπάθειες της διοίκησης και των εργαζομένων τις οποίες θέλω να υπογραμμίσω», τόνισε.

– Ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών, που θα δημιουργήσει σημαντικά οφέλη σε πολλά επίπεδα.

– Ολοκλήρωση όλων των διεθνών projects για υποδομές φυσικού αερίου, με γνώμονα μια πολιτική πολλαπλών πηγών και οδεύσεων για τους αγωγούς.

– Επιτάχυνση των διαδικασιών στον τομέα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων και έρευνες σε νέα οικόπεδα για προσέλκυση διεθνών παικτών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

– Έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές και στην εξοικονόμηση ενέργειας με πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον» που θα στηριχθεί και θα διευρυνθεί. Ο υπουργός υπενθύμισε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε επί της προηγούμενης θητείας του στο υπουργείο, το 2009, και προσέθεσε ότι θα αναληφθούν και άλλες πρωτοβουλίες που, «πέρα από το θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, θα δώσουν ώθηση σε διαφορετικούς τομείς της οικονομίας και θα αυξήσουν την αξία της ακίνητης περιουσίας ενώ θα δημιουργήσουν, παράλληλα, ευκαιρίες για επενδύσεις και νέες δουλειές».

– Σύγχρονη, φιλική προς το περιβάλλον χωροταξική πολιτική που βάζει τέλος στην άναρχη δόμηση. Αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης ξεκάθαρων χρήσεων γης, ώστε να διευκολυνθούν οι επενδυτές και ολοκλήρωση του Κτηματολογίου για το οποίο όπως σημείωσε ο υπουργός αυτό που συμβαίνει αποτελεί εθνική ντροπή.

– Οργανωμένα σχέδια για την αναβάθμιση της προστασίας των δασών.

– Εφαρμογή καλών ευρωπαϊκών πρακτικών στη διαχείριση απορριμμάτων και την ανακύκλωση, αξιοποιώντας ιδιαίτερα τις συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα

Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έρχεται για να γκρεμίσει αλλά θα κρατήσει κάθε θετικό που έχει γίνει και υπογράμμισε ότι το υπουργείο είναι κομβικής σημασίας για την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και για την οικονομία. Τον απολογισμό του έργου των τελευταίων δυόμισι χρόνων στους τομείς της ενέργειας της χωροταξίας και του περιβάλλοντος παρουσίασαν ο τέως υπουργός Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος και ο υφυπουργός Γιάννης Δημαράς.

Υπενθυμίζεται ότι ο το πρωί της Τρίτης, ο Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, δεν ξεκαθάρισε τα σχέδια της κυβέρνησης για το μέλλον της ΔΕΗ, λέγοντας πως θα κινηθούν με τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική ευαισθησία για να υπερασπιστούν το συμφέρον των εργαζομένων, των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας, χωρίς πάντως να προαναγγέλλει συγκεκριμένες δράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου