Ντόμινο γεωπολιτικών εξελίξεων μετά την επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σ. Αραβία

Οι επιθέσεις που εξαπέλυσαν με drones οι σιίτες ένοπλοι Χούτι της Υεμένης κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της «Aramco», της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, φέρνουν ντόμινο γεωπολιτικών εξελίξεων. Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν και όχι την Υεμένη για το χτύπημα, ενώ ακυρώθηκε η συνάντηση ανάμεσα στην ηγεσία του Ιράν και των ΗΠΑ, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι στην κόντρα των δύο χωρών που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τον τελευταίο χρόνο. Σημειώθηκε πολύ μεγάλη άνοδος στην τιμή του αργού πετρελαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, οι σιίτες ένοπλοι Χούτι της Υεμένης, ανέλαβαν την ευθύνη για το κυριακάτικο χτύπημα κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της «Aramco», της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Το χτύπημα επέφερε την προσωρινή διακοπή της παραγωγής στις δύο οι οποίες συνεισφέρουν περίπου τη μισή παραγωγή της «Aramco».

Η «Aramco» έχει τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις επεξεργασίας πετρελαίου στον κόσμο και το μεγαλύτερο εργοστάσιο μερικής απόσταξης αργού πετρελαίου στο Αμπκάικ, στην ανατολική Σαουδική Αραβία. Το εργοστάσιο έχει δυνατότητα επεξεργασίας αργού πετρελαίου μεγαλύτερη των 7 εκ. βαρελιών την ημέρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα πλήγματα διέκοψαν την εξόρυξη 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών αργού, ήτοι σχεδόν του 50% του συνόλου της παραγωγής της «Aramco».Παρά την ανάληψη της ευθύνης από τους ένοπλοι Χούτι της Υεμένης, οι ΗΠΑ έστρεψαν τα πυρά τους κατά του Ιράν και επισήμαναν πως κρύβονται πίσω από την επίθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατηγόρησε το Ιράν για την επίθεση, αποκλείοντας την εμπλοκή της Υεμένης. «Η Τεχεράνη βρίσκεται πίσω από σχεδόν 100 επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, ενώ ο (πρόεδρος του Ιράν, Χασάν) Ροχανί και ο (υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ) Ζαρίφ υποκρίνονται ότι διεξάγουν διπλωματία. Εν μέσω των εκκλήσεων για αποκλιμάκωση, το Ιράν εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό», είπε ο Πομπέο, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι επιθέσεις προήλθαν από την Υεμένη».


«Παράλογες οι κατηγορίες» τονίζει το Ιράν

Σύμφωνα με πληροφορίες του Arab News, το Ιράν απέρριψε ως «παράλογες» τις κατηγορίες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών. «Κατηγορίες και επισημάνσεις τόσο στείρες και τυφλές είναι ακατανόητες και παράλογες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Αμπάς Μουσαβί, τονίζοντας ότι οι δηλώσεις έχουν στόχο «να πλήξουν τη φήμη μιας χώρας, ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για μελλοντικές δράσεις εναντίον της».

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο Λευκός Οίκος απέκλεισε την συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο του Ιράν, Χοσάν Ροχανί, που αναμενόταν να πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση που επικρατεί ανάμεσα στις δύο χώρες μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Η ΕΕ «ζυγίζει» τα δεδομένα

Όπως αναφέρει το CNN, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, αποδοκίμασε την επίθεση στις εγκαταστάσεις της «Aramco», χωρίς να πάρει θέση. Σημειώνεται ότι η ΕΕ έχει κατακρίνει την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αν και έχει προσπαθήσει να τηρήσει τη γραμμή των ίσων αποστάσεων, ζητώντας από την Τεχεράνη να δείξει στάση αυτοσυγκράτησης.

«Η χθεσινή επίθεση από drones με στόχο δύο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της «Aramco» στη Σαουδική Αραβία συνιστά πραγματική απειλή προς την περιφερειακή ασφάλεια». Σε μια περίοδο κατά την οποία οι εντάσεις στην περιοχή κλιμακώνονται, η επίθεση αυτή υπονομεύει το συνεχιζόμενο έργο για αποκλιμάκωση και διάλογο», ανέφερε η εκπρόσωπος της ΕΕ.


Μεγάλη αύξηση στην τιμή του αργού πετρελαίου

Μετά την επίθεση η τιμή του αργού πετρελαίου έφτασε τα 60,71 δολάρια το βαρέλι, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 10,68%. Οι τιμές υποχώρησαν ελαφρά όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ενέκρινε τη χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ, αν κριθεί αναγκαίο και σε ποσότητα που θα καθοριστεί.

«Μετά από τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, που ενδεχομένως να έχουν επιπτώσεις στις τιμές του πετρελαίου, ενέκρινα τη χρήση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου, αν κριθεί αναγκαίο, και σε ποσότητα που πρόκειται να καθοριστεί ώστε να παραμείνουν οι αγορές επαρκώς εφοδιασμένες», δήλωσε ο Τραμπ με ανάρτηση στο twitter.

Επίσης ενημέρωσα όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να επισπεύσουν τις εγκρίσεις από πετρελαιαγωγούς, επί του παρόντος σε διαδικασία αδειοδοτήσεων στο Τέξας, και σε πολυάριθμες άλλες Πολιτείες».


ΠΗΓΗ:ThePressProject

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου