Ο Τζόνσον ξεκαθαρίζει στην ΕΕ ότι δεν πρόκειται να συζητήσει παράταση του Brexit

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον ξεκαθάρισε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι επιμένει για την πραγματοποίηση του Brexit στις 31 Οκτωβρίου, ακόμα και αν δεν υπάρξει συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Προ ημερών η κυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή εργασιών του Κοινοβουλίου, αφού πρώτα είχε καταψηφιστεί η κυβερνητική πρόταση για πρόωρες εκλογές. Σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Τζόνσον είναι υποχρεωμένος να αιτηθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες νέα τρίμηνη αναβολή για το Brexit, εφόσον έως την εκπνοή της νέας διορίας δεν φέρει την βελτιωμένη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ.
Παρά τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης για να παραταθεί η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, μέχρι να προκύψει συμφωνία με τις Βρυξέλλες, ο Τζόνσον ξεκαθαρίζει πως «το Brexit θα είναι πραγματικότητα στις 31 Οκτωβρίου», μη δεχόμενος την πιθανότητα παράτασης σε περίπτωση που δεν προκύψει συμφωνία με την ΕΕ.


Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, που βασίζεται σε βρετανικές κυβερνητικές πηγές, ο Τζόνσον θα ξεκαθαρίσει τη Δευτέρα στη συνάντηση του με τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ, πως δεν πρόκειται να συζητήσει για πιθανή παράταση του Brexit μετά τις 31 Οκτωβρίου, ακόμα και αν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Αποχωρούμε στις 31 Οκτωβρίου, ό,τι και αν συμβεί. Γι’ αυτό ας εργαστούμε σκληρά για να έχουμε συμφωνία στο χρονικό διάστημα που απομένει. Κάποιοι βουλευτές διαδίδουν τον μύθο ότι δεν είμαι σοβαρός για την επίτευξη συμφωνίας. Τίποτα δεν απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Αγωνίζομαι για μια συμφωνία και νομίζω ότι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό.

Θα αναθέσω σε Βρετανούς αξιωματούχους και στον επικεφαλής διαπραγματευτή μου να εργαστούν ανεπιφύλακτα για να καταλήξουν σε νέα συμφωνία χωρίς να παγιδευτούν στους νόμους της ΕΕ. Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για τη βούλησή μου για Brexit στις 31 Οκτωβρίου. Δεν θα ζητήσω παράταση. Είμαι πεπεισμένος ότι οι φίλοι μας στην Ευρώπη θέλουν μια συντεταγμένη έξοδο, οπότε τώρα είναι η ώρα για σοβαρές συνομιλίες», είναι το μήνυμα που αναμένεται να στείλει ο Τζόνσον στον Γιουνκέρ.

Σημειώνεται ότι βάσει του νέου νόμου, ο οποίος ψηφίστηκε λίγο πριν την αναστολή εργασιών του Κοινοβουλίου έως τις 14 Οκτωβρίου, ο Τζόνσον είναι υποχρεωμένος να αιτηθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες νέα τρίμηνη αναβολή για το Brexit, εφόσον έως την εκπνοή της νέας διορίας δεν φέρει την πολυπόθητη βελτιωμένη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου