«Η Ευρώπη θα είναι πιο σταθερή με τις χώρες των Βαλκανίων στους κόλπους της»-VIDEO-

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ καλεί την Ε.Ε. να στηρίξει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία και αποκάλεσε από τα Σκόπια ιστορική την συμφωνία των Πρεσπών.
Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη δεν θα είναι σταθερή χωρίς τα Βαλκάνια στους κόλπους της. Ο Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε σήμερα τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. να στηρίξουν τη διαδικασία, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες ανταποκρίθηκαν στα καθήκοντά τους. Το Συμβούλιο της Ε.Ε έδωσε στη δημοσιότητα το ακόλουθο video όπου γίνεται αναφορά και στην συμφωνία των Πρεσπών


Η Ε.Ε. θα αποφασίσει σε ένα μήνα πότε θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για τις δύο βαλκανικές χώρες και ο Ντόναλντ Τουσκ, επισκέφθηκε Σκόπια και Τίρανα.

Από τα Σκόπια, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τουσκ επαίνεσε τη Βόρεια Μακεδονία που επέλυσε την παλιά διένεξή της με την Ελλάδα, μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και για τη συνθήκη φιλίας με τη Βουλγαρία και τη δυνατότητά της να βοηθήσει την Ευρώπη να αντεπεξέλθει σε μια από τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές κρίσεις.

«Αυτά τα επιτεύγματα είναι πραγματικά εντυπωσιακά, αναγνωρίζονται διεθνώς και δεν θα πρέπει να τα σπαταλήσει η ΕΕ», με τον Ζόραν Ζάεφ στο πλευρό του.

«Τα Σκόπια είναι το καλύτερο μέρος απ' όπου θα ήθελα να απευθυνθώ στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: τώρα, αναλάβετε το δικό σας μερίδιο. Επειδή η Βόρεια Μακεδονία έχει ήδη πράξει το δικό της», τόνισε.

Στα Τίρανα, είπε στον πρωθυπουργό Έντι Ράμα ότι θα ήθελε να δει όλη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων «να ακολουθεί τον ίδιο δρόμο με τη χώρα μου, την Πολωνία, προς την Ε.Ε.», τονίζοντας ότι αυτός ο στόχος έχει πλέον έρθει πιο κοντά.

Καθώς οι περισσότερες χώρες-μέλη της Ε.Ε. επιθυμούν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία, αλλά ορισμένες εκφράζουν ανησυχίες για τον αγώνα της εναντίον της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, ο Ντόναλντ Τουσκ προέτρεψε τον Έντι Ράμα να συνεχίσει την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος αλλά και να σφυρηλατήσει σχέσεις καλής γειτονίας.

Οι έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην Ε.Ε. είναι περικυκλωμένες από χώρες της Ε.Ε. και ο Τουσκ σημείωσε ότι η Ευρώπη θα ωφεληθεί από την ένταξη της Αλβανίας και των άλλων κρατών. 

«Επειδή δεν θα υπάρξει σταθερή και ασφαλής Ευρώπη χωρίς την ενσωμάτωση όλων των Βαλκανίων στην Ε.Ε. Αυτό που διακυβεύεται είναι το κοινό μας μέλλον. Και κανείς δεν κάνει χάρες σε κανέναν σ' αυτό το σημείο», κατέληξε

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου